hamburger-icon

Kliker.info

FBI i NSA potvrdili u Kongresu : Obama nije naređivao prisluškivanje Trumpa

FBI i NSA potvrdili u Kongresu : Obama nije naređivao prisluškivanje Trumpa

20 Marta
19:51 2017

Direktori  američkih vodećih sigurnosnih i obavještajnih agencija izjavili su u ponedjeljak da nemaju informacije koje bi potvrdile tvrdnje aktuelnog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da ga je njegov prethodnik Barack Obama prisluškivao prije izbora.

“Uz poštovanje predsjednikovih tweetova o tome da ga je prethodna administracija navodno prisluškivala, ja nemam informaciju koja bi podržala te tweetove”, rekao je direktor Federalnog istražnog biroa James Comey tokom svjedočenja u Kongresu SAD-a, prenosi AFP.

Isto stanovište, prema njegovim riječima, ima i Ministarstvo pravde, koje nadgleda FBI i druge agencije.

Comey je dodao da nijedan pojedinac ne može naložiti prisluškivanje nekog građanina Amerike, već da dozvolu za to daju sudovi, poslije rigoroznog procesa odlučivanja.

NSA odbacuje optužbe

Pred komitetom Kongresa za obavještajne poslove svjedočio je i direktor Nacionalne agencije za sigurnost Michael Rogers, koji je odbacio sugestiju Trumpove administracije da je NSA zatražio od britanske obavještajne službe da špijunira predsjednika SAD-a.

On je dodao da u potpunosti stoji iza izvještaja obavještajne zajednice kada je reč o miješanju Rusije u američke izbore prošle godine.

Prethodno je Comey potvrdio da FBI istražuje moguće napore koje je preduzimala ruska Vlada kako bi se miješala u američke izbore 2016. godine, uključujući bilo kakve veze kampanje predsjednika Trumpa i Moskve, prenosi Reuters.

On je kazao da ispitivanje “uključuje istragu prirode bilo kakvih veza između pojedinaca povezanih s Trumpovom kampanjom i ruske Vlade i to da li je postojala bilo kakva koordinacija između kampanje i napora Rusije”.

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku