hamburger-icon

Kliker.info

Fahrudin Radončić : SBB, kao jedina prava opoziciona stranka, neće se gurati u ovakvo blato vlasti!

Fahrudin Radončić : SBB, kao jedina prava opoziciona stranka, neće se gurati u ovakvo blato vlasti!

26 Avgusta
14:04 2015

fahrodragan79Prihvatio sam poziv gospodina Dragana Čovića da me upozna sa stavovima vladajuće koalicije, ali nisam mu obećao bilo kakav ulazak SBB-a u vlast sa HDZ-om i SDA, niti je to realna opcija!Ovo je juče za “Nezavisne” izjavio lider SBB-a Fahrudin Radončić, kojeg smo telefonski zatekli na moru.

Radončić podsjeća da SDA “ni godinu od izbora nije uspjela da napravi vladajuću koaliciju u BiH po vertikali”.

“To je žalosno, i ako SDA to može da napravi sa drugim političkim projektima – mi im čestitamo, ali u ovom trenutku nismo spremni da razgovaramo o ulasku SBB-a u vlast na bilo kojem nivou. I poruku gospodina Izetbegovića nismo shvatili kao direktan poziv u vlast, nego više kao ponudu da se sami prijavimo u tu vrstu opcija”, rekao je Radončić te istakao kako ostaje pri izjavi da sa Izetbegovićem može razgovarati o mnogim temama važnim za BiH, ali ne i na temu ulaska u vlast.

On ističe da je, u ovom trenutku, SBB jedina opoziciona stranka u Federaciji, “jer je SDA u vlasti, a SDP ima svoje direktore javnih preduzeća”.

“I DF, iako se predstavlja kao opozicija, duboko je u vlasti, jer ima državnog ministra i zamjenika, potpredsjednika FBiH, u mnogim je kantonalnim vladama i ministarstvima, a isto se odnosi i na A-SDA i druge manje stranke.

Prema tome, SBB se kao jedina prava i moćna opoziciona stranka neće gurati u to blato vlasti, gdje svugdje neko participira, a rezultata, uspjeha, ekonomskog prosperiteta i borbe sa radikalizmom nema”, zaključuje Radončić.

On navodi da u takvoj konstelaciji odnosa delegacija BiH ide na iznimno važan sastanak u Beč, uz neoborivu činjenicu da ne postoji Vlada Federacije BiH i “barem tri kantonalne vlade”.

Nakon svega, ovakav Radončićev stav baca novo svjetlo na proces, odnosno pokušaj prekompozicije vlasti na federalnom i državnom nivou i sami pokušaj uspostavljanja nove većine u FBiH.

Naime, SDA i HDZ sada ostaju ponovo sa nategnutom većinom u FBiH (ako je uopće i ima), dok su, s druge strane, stvari na nivou BiH, gdje participiraju SDA, HDZ, DF i Savez za promjene, sada potpuno jasne i izvjesne.

Ipak, iz SDA su i juče ponovili da su otvoreni da se koaliciji priključe i SBB i HDZ 1990.

“Minimalna većina postoji, ali ona nije dovoljna, i zbog toga smo otvoreni za ulazak u vlast SBB-a i HDZ 1990. Nije sporna ni saradnja sa SNSD-om kada je u pitanju Reformska agenda”, kaže Edin Ramić, potpredsjednik SDA, navodeći da se to odnosi na federalni nivo.

Kada je, pak, u pitanju Vijeće ministara, podsjeća da na ovoj razini postoji sporazum SDA, HDZ-a, DF-a i Saveza za promjene.

“SDA nema namjeru koalirati sa SNSD-om ili mijenjati Savez za promjene. A stranka je otvorena i za priključenje SBB-a zbog nekog šireg interesa”, ponavlja Ramić.

Ako je suditi prema stavu iz DF-a, a posebno nakon ovog Radončićvog “ne”, Federaciji i dalje prijeti “status quo”, ili, pak, dugoročna nestabilnost ukoliko SDA ne uspije osigurati većinu.

Naime, Reuf Bajrović, visoki zvaničnik DF-a i bivši ministar energetike, juče je ponovio da Milan Dunović, potpredsjednik FBiH koji dolazi iz ove partije, “ni po koju cijenu” neće dati potpis za mogući ulazak SNSD-a u Vladu FBiH, ali hoće za druge opcije ukoliko bude obezbijeđena većina.

“To je službeni stav DF-a. Ako pogledate i Klub Srba u Domu naroda, oni tamo nemaju ni dovoljno ruku, tako da nećemo dozvoliti da se kriza produbi”, poručio je Bajrović.

(Kliker.info-NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku