hamburger-icon

Kliker.info

Fahrudin Radončić predstavio svoj politički program, ali ne i ime stranke

Fahrudin Radončić predstavio svoj politički program, ali ne i ime stranke

24 Septembra
13:49 2009

Vlasnik Avaza Fahrudin Radončić predstavio je danas u Sarajevu svoj politički program, ali ne i ime političkog projekta niti imena članova svog tima, što je najavio za narednu konferenciju za novinare. Radončić ovaj put nije odgovarao na novinarska pitanja. Konferencija za novinare počela je u 12.05 sati, što je po Radončiću trebalo da simbolizira da je pokretanje alternative za izlazak iz krize već zakasnilo. Rekao je za sebe da je već realiziran čovjek, koji ima za cilj jedino da svu svoju snagu i energiju stavi na raspolaganje svom narodu. Naveo je i primjer italijanskog biznismena Silvia Berlusconija, koji je, uprkos svim kontroverzama, donio Italiji stabilnu vladu nakon što je ova zemlja decenijama bila poznata po stalnim krizama i promjenama vlade. Radončić kaže da BiH znatno zaostaje za zemljama regiona i da u zemlji nema ozbiljnijeg ekonomskog napretka, osim u okviru privatne inicijative.

Zato je, smatra on, potreban alternativni politički projekt za priključenje zemlje Evropskoj uniji. Mišljenja je da ekonomska kriza može biti i šansa za BiH, ali pritom nema prodaje prirodnih resursa ni po koju cijenu. Napomenuo je kako je i izgradio "Avaz" u uvjetima krize. Kazao je da BiH hitno mora izgraditi 1.200 kilometara autoputeva. Za to planovi postoje još iz socijalističkog vremena, postoje i kreditne linije, ali ne i efikasna vlast. Radončić smatra da ne treba prodavati BH Telecom. Godišnja dobit ove kompanije je veća od 140 miliona KM, pa zašto taj novac ne pretvoriti u desetogodišnji kredit za izgradnju autoputeva. Slično je i s Elektroprivredom, od čije se dobiti može ulagati u izgradnju elektroenergetskog sektora. Pritom nema potrebe "za raznim pacolijima, miškovićima, crnogorcima, lazarevićima i drugim", tim prije što su naši ljudi gradili energetske objekte širom svijeta. Radončić je također pozvao bh. vlasti da učine sve da gasni projekt Nabucco ne zaobiđe BiH. U dijelu svoje strategije koji je nazvao "Stop!", vlasnik Avaza je naveo da je potrebno reći "Stop!" siromaštvu, rasprodaji državne imovine, korupciji, političkoj policiji, mafiji i destrukciji Bošnjaka. Istaknuo je da također treba reći "Stop!" izolaciji i samoizolaciji Bošnjaka. Smatra da među Bošnjacima u politici trenutno nema persona koje se u Briselu bore za njihove interese. U ovom dijelu programa, on smatra da je potrebno reći "Stop!" i kolonijalizmu. Pritom ne treba zaboraviti šta je sve Zapad uradio za BiH i Bošnjake, ali je potrebno da domaći faktori preuzimaju što više kompetencija na sebe, a da međunarodna zajednica arbitrira jedno kada se ne postigne dogovor sa Srbima i Hrvatima.

Pozvao je da se prekine s atacima na državotvorno djelo rahmetli Alije Izetbegovića, jer je, smatra, BiH opstala zahvaljujući tom čovjeku. Zato je najavio da će se zalagati za reafirmaciju Izetbegovićevog djela. U dijelu strategije "Naprijed!", Radončić je najavio da će se zalagati za ekonomski razvoj i masovno zapošljavanje te integraciju zemlje u NATO i Evropsku uniju. Pozvao je bh. političare da vode više računa o EU, što ne umanjuje značaj odnosa sa Sjedinjenim Državama. Međutim, BiH treba postati 28. članica EU, a nikako ne može postati 51. američka savezna država. U dijelu je naveo da se treba tražiti povratak struke u svim segmentima, od medicine do državne službe i policije, a ne kao sada da, naprimjer, politika određuje direktore klinika. Također je najavio borbu za dostojanstvo Bošnjaka i njihovog identiteta, za koji kaže da se boji da se topi. Zalagat će se i za adekvatnu moralnu težinu u politici jer su političari od laži napravili moralnu kategoriju. Zaključio je da na narednim izborima nesposobni moraju otići, "a mi dati garancije da nećemo gledati u retrovizor". Radončić izbore smatra četverogodišnjim ugovorom s narodom, a ako za prve dvije godine ne ispuni obećano kaže da mu neće trebati nikakvi vanredni kongresi za raspisivanje  novih izbora.   (Kliker.info-Fena)  Foto Sarajevo-X

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku