hamburger-icon

Kliker.info

Fahrudin Radončić : Od mene hoće da naprave običnog kriminalca!

Fahrudin Radončić : Od mene hoće da naprave običnog kriminalca!

04 Marta
16:15 2016

fahro111Pred sudom BiH danas je održano ročište Fahrudinu Radončiću, lideru SBB-a koga Tužilaštvo BiH tereti za kršenje izrečenih mjera zabrane te traži njegov povratak u pritvor.Sud BiH je prije 17 dana uklonio mjere pritvora Radončiću i odredio mjere kućnog pritvora i zabrane što među ostalim podrazumijeva zabranu kontaktiranja s medijima.

No, odmah nakon napuštanja pritvorske jedinice Radončić je dao izjave medijima kazavši da se protiv njega vodi montirani politički proces nakon čega je u restoranu Avazovog tornja slavio svoj izlazak iako mu je sud odredio da mora isključivo da boravi u svom stanu koji se inače nalazi na 33 spratu Avazovog tornja.

Tužilaštvo je potom odmah zatražilo da se Radončić vrati u pritvor zato što je prekršio mjere zabrane a taj prijedlog je prvobitno odbijen da bi danas na ponovni prijedlog Tužilaštva sudija za prethodni postupak Minka Kreho zakazala ročište kako bi se stranke izjasnile a sud potom odmah donio odluku.

Sudija Minka Kreho tražila je da se puste video snimci i da ih Tužilaštvo pojasni, a u prvom puštenom snimku Radončić je novinarima kazao da je njegovo hapšenje provokacija i sve ovo politički montiran proces, što je prema Tužilaštvu kršenje mjera zabrana koje se odnose na komunikaciju sa svim predstavnicima printanih i elektronskih medija.

Također, pušten je i snimak slavlja na 31. spratu što je restoran u Avaz Twist Toweru, a mjere zabrana odnose se na činjenicu da Radončić ne smije napustiti svoj dom, odnosno 33. sprat gdje se nalazi njegov apartman.Radončićeva odbrana je tvrdila kako se u mjerema zabrane nije preciziralo koji sprat on ne smije napuštati, jer njihov klijent u Avaz Twist Toweru koristi tri sprata i to 31. 32. i 33. sprat.

Sutkinja Minka Kreho je kazala da kada se kaže dom ne misli se na toranj.

“Da sam mislila na toranj napisala bih mu da mu je pritvor u tornju”, kazala je Kreho.

Odbrana Radončića kazala je da ovaj prijedlog dolazi od neovlaštenog predlagatelja jer u skladu sa Krivičnim zakonom BiH član 126. stav f precizirano je da organi koji kontroliraju poštuju li se mjere zabrana Sudu BiH dostavljaju izvještaje i eventualna kršenja, ali takvih izvještaja nije bilo izuzev izvještaja o posjeti policajaca.

Asim Crnalić, advokat Radončića, kazao je da 17.2. kada je doneseno rješenje Suda BiH za mjere zabrana i kada je Radončić pušten, sam Radončić nije pročitao rješenje Suda i pušten je iz pritvora bez prisustva ijednog advokata.”Kada sam predao pasoš i napustio zgradu Suda, izašao sam ispred i vidio mnoštvo novinara koje sam upitao da li je Radončić izašao. Oni su mi saopćili da je izašao sam bez advokata i da je dao izjavu. Odmah sam krenuo prema tornju i otišao na 33. sprat, ali ga tamo nisam zatekao.

Sišao sam na 31. sprat saopćio Radončiću da ne smije biti tu i on je odmah napustio restoran i otišao sa mnom u svoj stan koji nikada nije napuštao od tog momenta što dokazuju i policijski izvještaji kojih je 36” – kazao je Crnalić.Fahrudin Radončić je u svom obraćanju istakao da postoji tendencioznost Tužilaštva BiH prema njemu da ga predstave nekredibilnim i da ga od uglednog političara i industrijalca pretvori u običnog kriminalca.

”Zato je ovo politički motiviran proces i potrebe jednog čovjeka koji je umislio da vodi dvije stranke” – kazao je Radončić dodavši da je prilikom izlaska iz Suda BiH uspio pročitati samo naslov rješenja.

Također Radončić je kazao da kada je ušao u lift nije pritisnuo 31 i da u tom momemtu uopće nije znao na šta se sve odnose mjere zabrane.Sudija Minka Kreho uskoro bi trebala donijeti odluku jer je na kraju ročišta zamolila Radončića da ostane u pritvorskoj jedinici do njene konačne odluke.

(Kliker.info-SB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku