hamburger-icon

Kliker.info

Fadončić nakon asastanka sa Čovićem : SBB neće u vlast

Fadončić nakon asastanka sa Čovićem : SBB neće u vlast

10 Juna
22:58 2015

fahrodragan79Okončan je radni ručak lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića i SBB-a Fahrudina Radončića nakon kojeg su njih dvojica dali kratke izjave za medije. Na upit novinara hoće li SBB ući u vlast Radončić je rakao: “Ne!”

– Ja procijenjujem da se BiH nalazi u jednoj od najdramatičnijih situacija nakon rata te da naš izbor hoćemo li ući u vlast umjesto DF-a nije običan dnevni izbor već on glasi hoćemo li participirati u jednoj vlasti koja je proevropska, prozapadna ili ćemo pomoći da se u vlasti održi radikalno krilo SDA sa svojom erdoanizacijom i čamparizacijom.

U ovom trenutku SBB uopće ne razmišlja o tome da bude ta anticivilizacijska zakrpa. Neka SDA riješi svoje probleme pa ćemo vidjeti, kazao je predsjednik SBB-a.

Na upit novinara da li je on za vanredne izbore koje predlaže SDP, Radončić je rekao:

– Vanredni izbori i zakonska mogućnost koja to omogućava su vjerovatno potrebni ovoj zemlji.

Na upit hoće li SBB u HNK podržati manjinsku vladu SDA – HDZ,  Radončić je rekao:

– Mi smo to uradili jučer u SBK i to je odgovornost prema građanima jer ne želimo da pomažemo u stvaranju haosa, naprotiv, želimo da budemo odgovorna opozicija i to ćemo pokazati.

Naglasio je da je tokom ručka imao čast čestitati Čoviću na izvanrednom uspjehu u organizaciji dočeka pape Franje te ga je zamolio da čestitike prenese i drugim članovima Organizacionog odbora.

– Mi imamo normalnu komunikaciju jednom u dva mjeseca i mislim da je važno da hrvatski i bošnjački lideri grade i lične odnose, kazao je Radončić.

Upozorio je Radončić i na to da je prenos krize iz FBiH na državni nivo već izvjesna jer su četiri poslanika SDA odstupila na današnjoj sjednici parlamenta.

Dragan Čović je zahvalio Radončiću na odgovornom odnosu kod podrške SBB-a manjinskoj vladi u SBK, te je izrazio razumjevanje za odluku SBB da ne ulazi u vlast u Federaciji. On je pak napomenuo da se o tome danas nije posebno ni razgovaralo.

Govoreći o krizi vlasti u FBiH kazao je da je i ranije rekao da ta vlast manjinska, a čine je SDA i HDZ, te da će to do daljnjeg, prema njegovoj procjeni, i ostati.

– Ja sam davno rekao da imamo manjinsku vladu što zači da nemamo većine u Parlamentu i to već odavno. Ovo je bio uistinu jedan prijateljski razgovor, između mene I gospodina Radončića, i tako je bilo u zadnjih osam mjeseci barem 5-6 puta. Sigurno je da ćemo nastaviti tako razgovarati. Mi imamo jedan džentlemenski i korektan odnos kad gledamo čitavu poziciju BiH I onoga što trebamo raditi. Sve ono što je kazano oko učešća u vlasti SBB-a bilo mi je poznato i prije našeg sastanka – kazao je Čović.

Govoreći o raspadu koalicije u FBiH, Čović je rekao da je uvjeren da postoji krajnje ozbiljna kriza.

– Za mene je ova priča na neki način završena. Mi to možemo uljepšavati, gladiti, prikazivati drugačije, ali je sasvim izvjesno da mi danas u Federalnoj vladi nemamo sadržaj koji smo imali kada smo je uspostavili, a i uspostavili smo je, znate na koji način, te koliko nam je bilo potrebno vremena – kazao je Čović.

Na pitanje očekuje li da će se kriza sa FBiH preliti na državni nivo, rekao je da se nada da neće u potpunosti.

– Ali ne možete vi u jednom dijelu države imati ozbiljnu krizu, a u drugom glumiti da se ništa ne dešava, jednostavno, to su spojene posude. Ja odavno pričam da se vlast mora praviti sinhronizirano od istih stranaka. Slažem se da nismo imali ozbiljnu krizu čak od rata. S druge strane preuzeli smo tolike obaveze. Moramo ozbiljno početi nešto raditi i biti vjerodostojni – kazao je Čović.

Komentiraju formiranje vlasti u SBK, kazao je “da nije bilo ljudi koji razmišljaju ovako proevropski i probosanski kao što je SBB, mi ne bismo imali Vladu ni u Središnjoj Bosni”. Lideri Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine i Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH, Dragan Čović i Fahrudin Radončić održali su sastanak  u Sarajevu. Mjesto susreta je restoran “4 sobe gospođe Safije”.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku