hamburger-icon

Kliker.info

Fadil Fatić,zamjenik direktora Agencije za statisku BiH “Politizacije nemaju pravnu osnovu u pogledu objave rezultata popisa”

Fadil Fatić,zamjenik direktora Agencije za statisku BiH “Politizacije nemaju pravnu osnovu u pogledu objave rezultata popisa”

07 Juna
07:35 2016

Fadil-Fatic-2Vijeće ministra BiH sukladno Zakonu o popisu stanovništva i Zakonu o statistici BiH, međunarodnim standardima koji uređuju oblast popisa stanovništva nema nadležnost da utiče na donošenje odluke niti da mjenjaju postojeću odluku koju je usvojio direktor Agencije za statistiku BiH, naglasio je u Dnevniku TV1, zamjenik direktora Agencije za statisku BiH, Fadil Fatić.

Agencija nije morala čekati ali direktor je pokušavao da dobije usaglašen stav svih statističkih institucija jer bi u tome slučaju moglo lakše da se radi, bio bi ambijent ugodniji za sve učesnike u ovom procesu, ocijenjuje Fatić.

Fatić je podsjetio da Agencija za statistiku BiH jedina ima nadležnost.

“Imajući u vidu da nismo mogli postići isti pristup o svim metodološkim pravilima jasno je da je Agencija za statisku BiH jedina institucija koja ima nadležnost da usvoji ovaj program za obradu podataka”.

Dodaje d dokaz tome jeste da je Agencija usvojila sve prethodne metodologije; popisnicu, sve dokumente koji se odnose na pripremu i organizaciju, na registar teritorijalnih jedinica i sve propise koji su u našoj nadležnosti.

Entitetski zavodi ne smiju vršiti opstrukcije, upozorio je Fatić.

“Obaveze i entitetskih zavoda za statistiku jeste da aktivno učestvuju ali nikako ne smiju da vrše opstrukcije ovog procesa. Isto tako i Centralni popisni biro, koji je tijelo koji može davati samo svoje mišljenje a nije nadležno da odeđuje propise. Tako da smo nepotrebno izgubili mnogo vremena”.

Fatić smatra kako je bitno da je sve urađeno u skladu sa Zakonom i strukom a to da li se nešto sada politizira to ne treba da igra neku posebnu pravnu  ulogu u ovom procesu.

Treba da radimo profesionalno i da se držimo pravila struke i onoga što je propisano standardima tako da je stvar sasvim jasna, smatra Fatić.

“Nadležni smo zato da do kraja ovog mjeseca objavimo podatke i to je jedino bitno. Sve ostalo nas u statistici ne treba posebno da utiče na naš rad jer mi smo jedna profesionalna i neovisna institucija”.

Ne vidim pravni razloga da bilo kakva politizacija može spriječiti objavu rezultata, zaključio je gostujući u Dnevniku TV1, zamjenik direktora Agencije za statisku BiH, Fadil Fatić.

(Kliker.info-Vijesti)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku