hamburger-icon

Kliker.info

Evropsko a naše : Povratnik u Prijedoru otvorio najsavremeniju farmu na Balkanu! (VIDEO)

Evropsko a naše : Povratnik u Prijedoru otvorio najsavremeniju farmu na Balkanu! (VIDEO)

28 Novembra
08:34 2014

Arifagic11U Trnopolju kod Prijedora (BIH) je  otvoren uzgojno-selekcioni centar za norveška crvena goveda, “Arifagić investment”, jedan od najmodernijih na zapadnom Balkanu, a vrijednost investicije iznosi 10 mil KM.Kredit je obezbijedila turska Ziraat banka BH u aprilu 2012. godine, a direktor kompanije je Jusuf Arifagić, biznismen iz Norveške, rođeni Kozarčanin.

– Moj motiv za ovaj projekat bio je da u mjestu gdje sam rođen, napravim nešto moderno i proevropsko, da ljudima u ovoj zemlji donesem mogućnost da dobiju posao. Takođe, želio sam pokazati da smo mi ipak narodi koji mogu živeti i raditi zajedno, u čemu mislim da sam uspeo – kazao je on na otvaranju.Istakao je da su za uspješnu i prosperitetnu zemlju isključivo odgovorni njeni građani i da se ne može očekivati da neko iz evropskih zemalja u BiH napravi dobar ambijent.

Norveški ambasador u BiH Anne Lilloe Vibeke je naglasila da je ekonomski razvoj i otvaranje radnih mjesta od vitalnog značaja za napredak BiH, a da poljoprivreda ima veliku ulogu u ekonomskoj i socijalnoj sferi za zemlje Zapadnog Balkana.Ona je navela da nova farma trenutno zapošljava 30 osoba, ali da će ih u budućnosti biti i više. Na farmi trenutno ima 500 krava, a u februaru ove godine počela je proizvodnja mlijeka, što predstavlja osnov moderne poljoprivredne proizvodnje, dodala je.

Goveda za farmu su nabavljena od norveškog poljoprivrednog Udruženja “Geno Global”, a njihov upravni direktor Tur Arnes Letmoen rekao je da su se proteklih 80 godina bavili uzgojem jedinstvene vrste norveških goveda, koje su ove godine prodali u više od 25 zemalja.Nakon preživljenih logora Omarska, Keraterm i Trnopolje, Arifagić je s porodicom poslije rata otišao u Norvešku, gdje je nekoliko godina proveo u izbjegličkim centima.Kao izbjeglica nije imao kapital, ali je imao dobru ideju i iskustva koja je stekao radeći do rata širom svijeta te uskoro osniva svoju prvu kompaniju koja se bavi nekretninama u Norveškoj.

“Kompanije koje sam osnovao dobro su poslovale, zaradio sam nešto kapitala i prije pet-šest godina odlučio sam da investiram u svoje rodno mjesto te pokušam pomoći ljudima ovdje”, izjavio je ljetos Arifagić u razgovoru za Agenciju Fena.Nakon kupovine jednog velikog poljoprivrednog imanja na području Prijedora, došao je na ideju da otvori modernu farmu. Ostvario je kontakte s ključnim ljudima u norveškoj poljoprivrednoj proizvodnji koja je, kako naglašava, razvijena do savršenstva.“Poslije čekanja od godinu dana, Norvežani su se odlučili da daju određene saglasnosti i licence da na području Prijedora otvorim uzgojno-selekcijski centar za njihovu rasu krava. Centar bi trebalo da pokriva tržište zapadnog Balkana, Rumunije i Bugarske”, rekao je Arifagić.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku