hamburger-icon

Kliker.info

Evropski parlamentarac Šoltes : Ideja o građanskoj BiH živi već duže vrijeme

Evropski parlamentarac Šoltes : Ideja o građanskoj BiH živi već duže vrijeme

15 Jula
23:02 2017

Komentarišući inicijativu Njemačke da Bosna i Hercegovina bude uređena kao građanska a ne kao etnička država zastupnik iz Kluba Zelenih u Evropskom parlamentu Igor Šoltes kaže za agenciju Patria da takve izjave nisu novina, te da su se mogle čuti i na posljednjem zasjedanju Evropskog parlamenta.

Ali, dodao je, o svom unutarnjem uređenju na kraju će ipak morati odlučiti Bosna i Hercegovina, iako, kaže, treba imati na umu i to da međunarodna zajednica kroz inicijative daje preporuke koje građanima trebaju biti smjernice kakvu bi Bosnu i Hercegovinu međunarodna zajednica voljela vidjeti.

“Naravno da oko ovog pitanja ima različitih pogleda, naročito kolega iz Hrvatske”, rekao je Šoltes dodajući da treba nastaviti razgovarati i tražiti kompromisna rješenja.

“U redu, mi na jednoj strani imamo Dejtonski mirovni sporazum koji je bio sastavljen u specifičnim okolnostima, na drugoj stani imamo preporuke Venecijanske komisije i na trećoj strani imao presudu suda za ljudska prava u slučaju Sejdić – Finci. Svi ovi elementi govore da Međunarodna zajednica podržava jednakopravnost građana u jednoj državi, koja ne treba biti utemeljena samo na takozvanim etničkim principima, već na princima demokracije, i o tome će sigurno biti govora u sljedećim godinama”, kaže Šoltes.

On je dodao da je pitanje unutarnjeg uređenja samo jedno od pitanja koje Bosna i Hercegovina mora riješiti, te da se istovremeno zemlja treba posvetiti ekonomiji, ali i drugim pitanjima.

“BiH ima relativno visok stepen nezaposlenosti, tu su i pitanja pravosuđa, nezavisni mediji kao i drugi važni elementi”.

Na pitanje kako komentira to da BiH u Trstu jedina nije potpisala pristup Transportnoj zajednici čime je stavila na čekanje oko 500 miliona KM, od toga 100 miliona nepovratnih sredstava, Šoltes kaže da je to velika šteta za građane Bosne i Hercegovine. Ovom odlukom nije pobijedio niko, naprotiv, kaže Šoltes, izgubli su svi. Postoje stvari koje treba rješavati unutar političkog diskursa, ali posebno od toga trebaju biti stvari koje utječu na ekonomiju zemlje, smatra Šoltes.

(Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku