hamburger-icon

Kliker.info

Evropa ponovo kapitulirala u BiH : Fule “zaključio angažman” na predmetu Sejdić i Finci

Evropa ponovo kapitulirala u BiH : Fule “zaključio angažman” na predmetu Sejdić i Finci

18 Februara
14:55 2014

Fule21Evropski komesar za proširenje Štefan Fule veoma je razočaran razgovorima sa sedmoricom lidera najutjecajnijih stranaka u BiH i odlučio je “zaključiti svoj angažman” na pitanju primjene presude Evropskog suda u predmetu Sejdić i Finci.”Vrijeme je da institucije Bosne i Hercegovine preuzmu na sebe to pitanje”, kazao je u utorak u Sarajevu.”Provođenje presude Sejdić i Finci je ključ za napredak Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji i imat će ozbiljne i konkretne posljedice na život svakog građanina”, dodao je.

Fule je na konferenciji za novinare, nakon razgovora s predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslavom Bevandom te premijerom i premijerkom bosanskohercegovačkih entiteta Nerminom Nikšićem (Federacija Bosne i Hercegovine) i Željkom Cvijanović (Republika Srpska), kazao kako je sramota za političare da Bosna i Hercegovina krši međunarodne obaveze neispunjavajući odluke Evropskog suda u Strasbourgu.”Evropski komesar je naveo kako je sastanak [u ponedjeljak] bio razočaravajući, te kako je to neuspeh političara. Kaže da su neki od njih pokazali ozbiljan trud, dok su drugi samo govorili, ali nisu učinili ozbiljan i iskren napor”, javila je novinarka Al Jazeere Nataša Krstin iz Sarajeva.Dodala je kako je Fule kazao da je “diplomata, pa ih ne želi imenovati”.

Susret s nevladinim sektorom

Evropski komesar je naveo kako EU donosi tri nove inicijative za dobrobit Bosne i Hercegovine:1. Bosna i Hercegovina će biti jedna od prvih država koja će iskusiti to što je Evropska komisija fokus u vezi s proširenjem stavila na ekonomsko upravljanje. To će joj pomoći da pripremi državni programza ekonomske reforme (rješavanje problema nefunkcionalnog tržišta rada). EU će predložiti programe koji trebaju poboljšati rast i konkurentnost, reforme u oblasti transporta, telekoma i energetike. Novi IPA programi bit će usmjereni na to.2. Predlaže formiranje zajedničke radne grupe EU – Bosna i Hercegovina koja bi radila na ubrzanju provođenja projekata.

U toku su projekti vrijedni 210 miliona eura, a još 150 miliona eura stoji na čekanju, jer projekti još nisu programirani i potpisani.3. Predlaže proširenje strukturalnog dijaloga o pravosuđu, u nekim elementima Poglavlja 23, na borbu protiv korupcije. Uskoro će u vezi s tim pitanjem biti održan novi sastanak u Bosni i Hercegovini, vjerovatno početkom marta. Plan je da u to uključi i civilni sektor.Fule je potvrdio da se u utorak ujutro sastao s predstavnicima nevladinih organizacija, nakon čega je predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti upozorio na strogu obavezu uvažavanja građana, posebno kada je riječ o otvaranju radnih mjesta, ekonomiji i efikasnijem pravnom sistemu.Naglasio je da sve treba rješavati mirnim putem, a nikako nasiljem. (Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku