hamburger-icon

Kliker.info

Evropa odahnula : Rutteova stranka vodi na izborima u Holandiji

Evropa odahnula : Rutteova stranka vodi na izborima u Holandiji

15 Marta
22:38 2017

Prema prvim anketama nakon zatvaranja birališta u Holandiji, na parlamentarnim izborima vodi Narodna stranka za slobodu i demokratiju (VVD) dosadašnjeg premijera Marka Ruttea, sa osvojenih 31 od 150 mjesta u parlamentu.

Stranka za slobodu (PVV) ekstremnog desničara Geerta Wildersa osvaja 19 zastupničkih mjesta, koliko se predviđa da će osvojiti još dvije stranke.

Reporterka Al Jazeere Arduana Pribinja javlja da je na izborima glasalo 82 posto birača, što je najveća izlaznost u protekle tri decenije. Najveći problem je bio manjak biračkih mjesta i glasačkih listića.

Na parlamentarnim izborima u Holandiji učestvuje 28 partija, odnosno 1.114 kandidata koji se bore za 150 zastupničkih mjesta.

Glasovi se prebrojavaju ručno.

Za pobjedu na izborima potrebno je osvojiti 76 zastupničkih mjesta.

Zahvaljujući složenom proporcionalnom izbornom sistemu, čak i male partije mogu se izboriti za određeni broj zastupničkih mjesta i dobiti važnu ulogu u formiranju naredne vlade.

Koalicijska vlada

Rutte je ranije za Al Jazeeru kazao da bi, ako njegova stranka pobijedi, novu koalicijsku vladu najradije sastavio sa demokršćanima, strankom CDA i lijevim centrom –strankom D66. Prema prvim izlaznim anketama, te stranke osvojile su po 16 mjesta u parlamentu.

Najveći gubitnik izbora je Radnička partija, koja je bila u dosadašnjoj vladajućoj koaliciji.

Očekuje se da će i naredna holandska vlada biti koalicijska, a većina stranaka izjasnila se da neće u koaliciju sa Strankom za slobodu.

Iako se mjesecima nalazio na vodećoj poziciji, Wilders je netom uoči izbora pao na drugo mjesto imao manju podršku građana u odnosu na premijera Ruttea.

Wilders se zalaže za zatvaranje džamija, zabranu Kur'ana, zatvaranje granica i izlazak Holandije iz Evropske unije.

Poruka imigrantima

U pokušaju da privuče pojedine Wildersove pristalice i premijer Rutte poručio je građanima Holandije imigrantskog porijekla da se ponašaju normalno i prilagode holandskim vrijednostima ili, pak, odu iz Holandije.

Najveća debata tokom predizborne kampanje vodila se o zdravstvenoj zaštiti, penziji i uvjetima rada.

Iako bi zvanični rezultati izbora trebali biti saopćeni 21. marta, a novi holandski parlament uspostavljen dva dana kasnije, pregovori o formiranju vlade mogli bi potrajati i nekoliko mjeseci.

Holandski mediji navode da je za formiranje vlade potrebno prosječno tri mjeseca.

Uoči izbora Rutte i Wilders “ukrstili su koplja” u televizijskoj debati, u kojoj su sučelili stavove o budućnosti zemlje.

Debata je održana nakon kampanje, koja je završena u sjenci diplomatske krize s Turskom.

Izbori u Holandiji smatraju se glavnim pokazateljem budućnosti populizma u Evropi nakon što su Britanci glasali za izlazak iz EU-a, a Donald Trump pobijedio u Sjedinjenim Američkim Državama.

(Kliker.nfo-AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku