hamburger-icon

Kliker.info

Europska komisija: Francusko istjerivanje Roma je sramota

Europska komisija: Francusko istjerivanje Roma je sramota

14 Septembra
15:00 2010

Evropska  komisija iznimno se žestoko obrušila na Francusku zbog deportiranja stotina Roma i time dala prvi oštar stav Unije prema jednoj od najjačih članica tog bloka zemalja. Francuzi su zadnjih nekoliko tjedana razmontirali oko 100 ilegalnih kampova i deportirali oko 1000 Roma u Rumunjsku. Povjerenica EU-a za pravdu Vivane Reding rekla je da joj se gade protjerivanja, "koja daju dojam da se ljude istjeruje iz jedne od zemalja EU-a samo zato što pripadaju etničkoj manjini. To je situacija za koju nisam vjerovala da će se ponoviti u Europi nakon Drugog svjetskog rata, a EK neće imati nikakvog izbora nego pokrenuti postupak protiv Francuske".

Bit će gusto                  Ministarstvo vanjskih poslova Francuske izrazilo je čuđenje ovom najavom EK. "Ne mislimo da ovakav tip izjave može popraviti situaciju s Romima, koji su glavna grupa za koju brinemo. Ovo nije vrijeme za polemike, nego za rad u korist romske populacije", rekao je glasnogovornik ministarstva. Reding je također prilično oštro kritizirala francuske vlasti zbog toga što su Komisiji rekle da ne diskriminiraju Rome, a nakon toga požurile cijeli proces deportacije.

"Iznimno mi je žao što su dva francuska ministra otvoreno prekršila svoja obećanja", rekla je, misleći na ministra imigracije Erica Bessona i ministra za europske poslove Pierrea Lellouchea. Reding je na trenutke izgledala uistinu bijesno dok je držala svoj današnji govor, a u jednom je trenutku čak udarila o stol i rekla "Nakon 11 godina iskustva u Komisiji, mogu otići čak i dalje. Ovo je sramota. Diskriminaciji na temelju etničkog podrijetla nema mjesta u Europi". (Kliker.info-Index)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku