hamburger-icon

Kliker.info

Euleksovo sudsko vijeće odlučilo : Ivanoviću devet godina zatvora za ratne zločine

Euleksovo sudsko vijeće odlučilo : Ivanoviću devet godina zatvora za ratne zločine

21 Januara
16:56 2016

IvanovicEuleksovo sudsko vijeće izreklo je 21. jnuara u Osnovnom sudu u Severnoj Mitrovici lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću kaznu zatvora od devet godina zbog ratnih zločina počinjenih 1999. godine u tom gradu.

Ostala četvorica optuženih – bivši policijski pukovnik MUP-a Srbije Dragoljub Delibašić, profesorAleksandar Lazović, advokat Ilija Vujačić i pravnikNebojša Vujačić oslobođeni su optužbi.

Ivanovića je osudilo Euleksovo sudsko vijeće, kojim je predsjedavala rumunka Roksana Komša, na devet godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih 14. aprila 1999. godine.

Sudija Komša navela je u presudi da su srpske snage tada organizovale akciju čišćenja Južne Mitrovice sa ciljem protjerivanja Albanaca, da su brojne albanske porodice silom izbačene iz svojih kuća i stanova i da su muškarci odvojeni od žena i djece.

Ivanović je, kako je navedeno u presudi, bio dio paramilitaraca, nosio plavu uniformu i bio je naoružan, a pred devetoricom Albanaca na pitanje jednog člana srpske paravojne policije “Šta da rade sa njima (Albancima)” Ivanović je odgovorio: “Što me pitaš, postupi po naređenju”.

Sudija je navela da je Ivanović bio svjestan operacije protjerivanja i ubijanja Albanaca civila i “da je voljno postupao znajući da će doći do ubistva”.

U presudi je navedeno takođe da se nije moglo ustanoviti van svake sumnje da je Ivanović, kada je preduzimao radnje, postupao u svojstvu lidera, vođe srpskih paramilitaraca ili vođe srpske policije.

Ivanović je oslobođen optužbi za krivična dijela iz februara 2000. godine.

Do pravosnažne odluke Ivanović će biti u kućnom pritvoru, odlučio je sud, odbacujući zahtjev tužioca da se Ivanović pošalje u pritvornu jedinicu.

Vrijeme od skoro dvije godine provedeno u pritvoru biće uračunato u zatvorsku kaznu, a dužan je da nadoknadi troškove suđenja u iznosu od 750 eura.

U Sjevernoj Mitrovici danas je bilo vidljivo pojačano prisustvo Kosovske policije.

Obje kapije koje vode prema zgradi suda bile su zatvorene i kontrolisali su ih pripadnici Kosovske policije.

Pripadnici policije bili su raspoređeni u većem broju u krugu suda, kontrolisali su i prilazne ulice sudu a saobraćaj je bio zatvoren u par ulica koje vode prema zgradi suda uSjevernoj Mitrovici.

(Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku