hamburger-icon

Kliker.info

EUFOR: General Daniel Daehn novi zapovjednik Multinacionalne jedinice Jugoistok, Španci se oprostili od Mostara

EUFOR: General Daniel Daehn novi zapovjednik Multinacionalne jedinice Jugoistok, Španci se oprostili od Mostara

31 Augusta
22:37 2006

U EUFOR-ovoj bazi "Europa", u Mostaru danas je upriličena svečanost primopredaje ovlasti nad Multinacionalnom operativnom grupom Jugoistok gdje je brigadni general Harald Fugger, njemačka  vojska predao zapovjedništvo na brigadnog generala Daniela Daehna, francuska vojska. U svom oproštaju, general Fugger zahvalio je vojnom osoblju Operativne grupe Salamander, nezavisnim i integriranim satnijama, vodovima i postrojbama ISRU, LOT-a i CSU, članovima

Glavnog stožera, svom zamjeniku, načelniku stožera, vojnom asistentu i šefu S3
kazavši kako je njihov "doprinos omogućio da radimo ne u raskoraku već u istom ritmu, kao dobro usklađeni instrument koju predstavlja ova Operativna grupa.


"Nije bilo lako predvoditi vojnike različitih nacija, kultura i osobnosti ka jednom efikasnom timu, stoga zahvaljujem svima koji su dali ogroman doprinos cijelom ovom procesu učenja i adaptacije. Ovaj odgovoran zadatak ne bi bio izvodljiv bez njihove pomoći", kazao je Fugger.


On je istaknuo kako Operativna grupa nije samo ispunila svoju misiju, nego je uvijek davala najbolje od sebe jer su postignuti svi zacrtani ciljevi. Nakon šestomjesečne dužnosti, general Fugger vrača se u Njemačku nazad na svoju dužnost zapovjednika pješadijske divizije.


General Daehn je u svom obraćanju pozdravio sve nazočne te izrazio nadu kako će uspješno nastaviti s poslom koji se ovdje obavlja.  Daehn je rođen u Severnu, u Francuskoj 1955. godine, a u Vojnu akademiju Saint Cyr stupio je 1975. godine. Od studenog 2004. do svibnja 2005. služi kao pomoćnik načelnika Stožera za operacije, u operaciji ALTHEA pri Glavnom stožeru EUFOR-a u Sarajevu. Promoviran je u čin generala u kolovozu 2005., kada preuzima dužnost zapovjednika Inženjerijske brigade u Strazburu. Nositelj je titule viteza Legije časti i časnika Nacionalnog reda za zasluge. Zapovjednik EUFOR-a u BiH, general Chiarini kazao je kako je "današnja svečanost važan korak za nas, jedno poglavlje se zatvara a drugo se otvara, ali ono što je najvažnije jeste kontinuitet naših napora da ovoj zemlji pomognemo na njenom putu ka potpunoj normalizaciji".

Dan ranije, svečanom ceremonijom na Španskom trgu, španska taktička grupa «Grad Mellila», koja se nalazi u sklopu Euforovih snaga u gradu na Neretvi,  oprostila Mostara i njegovih građana. Španci su u našem gradu proveli četiri mjeseca. U sklopu ceremonije položeno je cvijeće na spomen obilježje palim španskim vojnicima tokom rata u Mostaru i Bosni i Hercegovini.  Vojnu paradu koja je upriličena u sklopu ceremonije predvodio je komandant vojne oblasti Meljile, general Visente Diaz de Viljegas Hererias (Vicente Diaz de Villegas y Herrerias) i predsjednik autonomnog grada Meljila Huna Hoze Imbroda Ortiz (Juan Jose Imbroda Ortiz).

– Tokom naše misije u Bosni i Hercegovini nismo imali ni jedan incident. Zadovoljan smo našom misijom i veoma smo ponosni na sebe, kazao je pukovnik Rafael Eskero Solana (Rafael Ezquerro Solana).  Osim predstavnika Euforovih snaha na ceremoniji i vojnoj paradi prisustvovali su i predstvanici domaćih civilnih vlasti koji su također odali počast nastradalim španskim vojnicima tokom ratnih sukoba u ovom gradu. 

(FENA/Kliker.info)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku