hamburger-icon

Kliker.info

EU usvojila rezolucija o raspodjeli izbjeglica : Češka, Mađarska, Rumunija i Slovačka glasale protiv plana, Finska bila uzdržana !

EU usvojila rezolucija o raspodjeli izbjeglica : Češka, Mađarska, Rumunija i Slovačka glasale protiv plana, Finska bila uzdržana !

22 Septembra
19:13 2015

refugees321Ministri unutrašnjih poslova i pravde Evropske unije u utorak su u Briselu “velikom većinom” glasova država članica usvojili rezoluciju o preraspodjeli izbjeglica među državama članicama EU-a.

“Odluka o preraspodjeli 120.000 lica usvojena je danas velikom većinom država članica”, navedeno je u poruci na Twitteru predsjedavajućeg EU-a, Luksemburga.

Ministar unutrašnjih poslova Češke Milan Hovanec napisao je na Twitteru da su Češka, Mađarska, Rumunija i Slovačka glasale protiv plana, dok je Finska bila uzdržana.

Hahn: Balkanske zemlje ne mogu biti žrtve EU

Balkanske države ne mogu biti žrtve neslaganja unutar EU-a, izjavio je uoči ministarskog sastanka u Briselu evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Johannes Hahn, istakavši da se protivi delegiranju problema drugima.

“Važno je da svih 28 članica EU-a preuzmu odgovornost i pravičan udio, ne prebacujući ga drugima. To je naš problem. Zemlje sa Zapadnog Balkana su dio evropskog kontinenta, ali EU mora prije svega interno pronaći rješenje. Protivim se delegiranju problema drugima. Kao komesar za susjedsku politiku i proširenje, staram se da balkanske države ne budu žrtve naših teškoća u EU, jer one već podnose veliki teret dolaska izbjeglica”, rekao je Hahn.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Bernard Cazeneuve je, u izjavi novinarima pred početak sastanka, kazao da Francuska želi do utorka navečer s evropskim partnerima postići dogovor kako bi se što prije primijenile zajedničke mjere, koje će svjedočiti o humanosti, odgovornosti i spremnosti EU-a da se izbjeglička kriza riješi.

Prijedlog Francuske je, kako je naveo, da budu uspostavljeni centri za prijem i razvrstavanje migranata i izbjeglica, da bude uspostavljen mehanizam njihovog vraćanja u zemlje iz kojih dolaze, kao i da budu ojačane vanjske granice EU-a, uz znatno osnaživanje mehanizma Frontexa.

Fabius: Upitan smisao postojanja Evrope

Šef francuske diplomatije Fabius ocijenio je da izbjeglička kriza dovodi u pitanje “funkcioniranje i smisao postojanja Evrope”, uoči vanrednog samita EU-a o izbjeglicama u Briselu.

“Evropa je doživjela i druge krize. No, sada je na izvjestan način doveden u pitanje smisao njenog postojanja i njeno funkcioniranje”, izjavio je Fabius francuskom dnevniku Le Figaro, švicarskom La Tribune de Geneve, španskom El Paisu, italijanskoj La Repubblici i belgijskom Le Soiru.

Dodao je da Francuska ne isključuje mogućnost stvaranja evropske pogranične službe, ali i upozorio da je za to potrebno mnogo vremena.

“To i jeste logika Schengena – efikasna kontrola na vanjskim granicama i slobodno kretanje unutar njih, kao i hitne mjere u slučaju vanredne situacije. Ali, stvaranje evropske službe za zaštitu granica zahtijeva vrijeme. A snažan priliv izbjeglica i migranata već je razlabavio sistem”, rekao je ministar u intervjuu, prenosi Tanjug.

Pri tome, najhitnije mjere za rješenje izbjegličke krize on vidi u stvaranju centara za prihvat izbjeglica u graničnim zemljama EU-a, organizaciji sistema ujednačenog raspoređivanja izbjeglica, pomoći zemljama izvan EU-a na putu izbjeglica (Turska, Jordan, Libija), aktivnom traženju političkog i vojnog rješenja situacije u zemljama istočnog Mediterana i vođenju aktivne politike za razvoj afričkih zemalja.

Međutim, prema mišljenju francuskog ministra, osnivanje centara za prihvat izbjeglica u zemljama izvan EU-a bit će teško.

Rješenje za vanjske granice EU-a

Luksemburški ministar vanjskih i evropskih poslova, zadužen i za pitanja imigracije i azila Jean Asselborn rekao je da je “na stolu” tekst na kojem su ministri EU-a radili i o kojem su postigli konsenzus, a koji on smatra “prilično uravnoteženim”, izrazivši nadu da će biti usvojen u utorak.

Dolazeći na sastanak, ministar pravosuđa i migracija Švedske Morgan Johansson izrazio je optimizam da će na sastanku biti nađeno rješenje.

“Mislim da svim želimo postići sporazum. Mislim da je važno za sve zemlje Schengena da nađu rješenje za vanjske granice i da odgovorimo na ovaj izazov s kojim se suočavamo u Evropi.”

Član Evropske komisije zadužen za pitanje migracija Dimitris Avramopoulos rekao je da je pitanje migracija “egzistencijalno pitanje za Evropu.”

“Ovo je test da li Evropa može postići saglasnost i rješenje. Ali, također, ovo je trenutak da pokažemo da li zaista mislimo kada govorimo o odgovornosti i solidarnosti”, rekao je on dolazeći na sastanak.

Merkel: Svi smo povezani

Njemačka kancelarka Angela Merkel obećala je da će učiniti sve kako bi se problem raspoređivanja izbjeglica riješio konsenzusom.

“Vrijedno je svakog truda da uradimo sve kako bismo mogli odlučiti konsenzusom 28 država članica, prije nego kvalificirnom većinom, o važnim pitanjima poput raspodjele izbjeglica”, rekla je.

Merkel je izjavila da Evropa može pronaći dugoročno rješenje za izbjegličku krizu tako što će otklanjati uzroke zbog kojih ljudi bježe u druge zemlje, a ne podizanjem ograda.

Merkel je dodala da EU treba poslati signale, kao što bi bila saradnja s Turskom u zaštiti vanjskih granica, ali i da rješava šire probleme, kao što je nedovoljna pomoć za izbjeglice, zbog čega Sirijci napuštaju okolne zemlje, prenio je AP.

“Iz ove izbjegličke krize smo naučili da smo svi povezani jedni s drugima i da na naše živote utječe ako se bilo gdje dešavaju užasne stvari”, rekla je njemačka kancelarka.

Njemačka daje pola milijarde eura za izbjeglice

Njemački vicekancelar Sigmar Gabriel izjavio je da će njegova zemlja izdvojiti oko pola milijarde eura za izbjeglice iz Sirije i pozvao SAD i zaljevske zemlje da i one pomognu.Gabriel je to rekao prilikom posjete izbjegličkom kampu Zatari u Jordanu, uoči vanrednog samita lidera EU-a o izbjegličkoj krizi.

Mnoge izbjeglice žele se vratiti u Siriju, ali će, ako ne budu mogli prehraniti i školovati dhecu, napustiti bliskoistočne zemlje, gdje ih trenutno ima oko četiri miliona, kazao je Gabriel.On je istakao da se pomoć izbjeglicama mora drastično povećati, prenijela je agencija AP.Evropska unija, SAD i zemlje Zaljeva bi pojedinačno hitno trebale prikupiti 1,5 milijardi eura, naveo je Gabriel.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku