hamburger-icon

Kliker.info

EU poručila Dodiku : Ponuda za članstvo u Evropsku uniju važi samo za Bosnu i Hercegovinu

EU poručila Dodiku : Ponuda za članstvo u Evropsku uniju važi samo za Bosnu i Hercegovinu

27 Aprila
16:06 2015

bih-eu2Delegacija Evropske unije i Ured specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini saopćila je da EU svoje bilateralne odnose uspostavlja s državom BiH.To znači da ponuda za članstvo u EU važi za BiH kao takvu, a ne zasebno niti jednom od njenih entiteta i Distriktu Brčko, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH, povodom deklaracije SNSD koja je usvojena proteklog vikenda.

– Pisana izjava opredjeljenja od 23. februara 2015. godine nedvojbeno se temelji na “suverenitetu, teritorijalnom integritetu i političkoj nezavisnosti BiH”, kako je to usaglašeno od Predsjedništva BiH, potpisano od lidera svih političkih stranaka i usvojeno u Parlamentarnoj skupštini BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

Delegati i rukovodstvo SNSD-a također su se usaglasili s ovom obavezom. Svi potpisnici i oni koji su usvojili pisanu izjavu njome su i potvrdili da je članstvo u EU strateški cilj BiH. U tom kontekstu Evropska unija ponavlja da svoje bilateralne odnose uspostavlja s državom BiH.

Ponuda za članstvo u EU daje se BiH kao takvoj, a ne zasebno niti jednom od njenih entiteta ili Distriktu Brčko, navedeno je u saopćenju.

Iz Delegacije EU u BiH podsjećaju kako pomenuta “izjava naglašava da su ključni problemi s kojima se Bosna i Hercegovina danas suočava socio-ekonomske prirode, uključujući stvaranje radnih mjesta i poticanje privrednog rasta i ulaganja”.

(Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku