hamburger-icon

Kliker.info

EU odobrila početak razgovora o viznim olakšicama za zemlje zapadnog Balkana

EU odobrila početak razgovora o viznim olakšicama za zemlje zapadnog Balkana

14 Novembra
00:00 2006

Šefovi diplomatija Evropske unije su danas, u Briselu, usvojili mandate za pregovore sa državama Zapadnog Balkana o uproštenom i bržem izdavanju viza za putovanje u zemlje EU.

 

Među olakšicama su višestruke i besplatne vize na duži rok za studente, učenike i naučno osoblje, višestruke vize za poslovne ljude i novinare iz zapadnobalkanskih zemalja.
Pregovori bi trebalo da počnu ovog meseca i budu što pre okončani, odlučili su ministri.
Na zasjedanju je odobreno i pokretanje pregovora sa Srbijom, Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom, i Makedonijom o sporazumima o readmisiji – prihvatanju odbijenih ilegalnih imigranata. Albanija je već potpisala takav ugovor sa EU. Sporazumima o olakšicama, postupak izdavanja viza za putoavnje u zemlje EU biće uprošten i ubrzan za sve građane regiona, te i Srbije. Ministri su u odluci o usvajanju mandata za pregovore o viznim olakšicama i readmisiji, koje će pokrenuti Evropska komisija, naglasili da će to biti "važan podsticaj vezama između ljudi u zemljama Zapadnog Balkana i u EU". Zvaničnici Evropske komisije su istakli da će cijena "šengenske" vize za državljane Zapadnog Balkana ostati ista, 35 eura. Zapadni Balkan je izuzet iz nedavne odluke EU da za sve "treće zemlje" od januara 2007. povisi cijenu vize na 65 eura jer će, kako je obrazložila, nove, "biometrijske" vize, biti tehnološki mnogo komplikovanije i skuplje. Vizne olakšice će biti uvedene na temelju dugoročnog cilja, utvrđenog "Solunskom agendom" EU iz 2003, da se ojačaju veze stanovništva EU i Zapadnog Balkana.
Vijeće ministara EU istaklo je danas da od vlasti regiona očekuje da pospeše reforme radi jačanja vladavine zakone, suzbijanja organizovanog kriminala, korupcije i ilegalne migracije.
Vlade zemalja Zapadnog Balkana takođe moraju ojačati nadzor granica i bezbjednost ličnih isprava, odlučili su šefovi diplomatija EU.

(BETA)

 

Među olakšicama su .Pregovori bi trebalo da počnu i budu što pre okončani, odlučili su ministri.Na zasjedanju je – prihvatanju odbijenih ilegalnih imigranata. Albanija je već potpisala takav ugovor sa EU. Sporazumima o olakšicama, postupak izdavanja viza za putoavnje u zemlje EU biće za sve građane regiona, te i Srbije. Ministri su u odluci o usvajanju mandata za pregovore o viznim olakšicama i readmisiji, koje će pokrenuti Evropska komisija, naglasili da će to biti "". Zvaničnici Evropske komisije su istakli da će . jer će, kako je obrazložila, nove, "biometrijske" vize, biti tehnološki mnogo komplikovanije i skuplje. Vizne olakšice će biti uvedene na temelju dugoročnog cilja, utvrđenog "Solunskom agendom" EU iz 2003, da se .Vijeće ministara EU istaklo je danas da od vlasti regiona očekuje da pospeše reforme radi .Vlade zemalja Zapadnog Balkana takođe moraju , odlučili su šefovi diplomatija EU.(BETA)

 

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku