hamburger-icon

Kliker.info

EU čini nešto dosad nezamislivo : Zbog terorizma i izbjeglica ukida se Schengen?!

EU čini nešto dosad nezamislivo : Zbog terorizma i izbjeglica ukida se Schengen?!

26 Augusta
06:33 2015

zicateror2U petak spriječeni pokolj u brzom voza Thalys iz Pariza prema Bruxellesu i Amsterdamu, gdje je nekolicina putnika uspjela savladati i razoružati teško naoružanog 25-godišnjeg Marokanca Ayouba el-Khazzanija, više nego ikada doveo je u opasnost opstanak načela slobode kretanja unutar tzv. schengenske zone

Upravo u vrijeme kada je francuski predsjednik Francois Hollande odlikovao dvojicu Amerikanaca i jednog Britanca najvišim francuskim odlikovanjem za hrabrost kojom su spasili mnoge živote, u Briselu se rasplamsala rasprava o suspenziji Schengena ili o uvođenju jačih kontrola ili na granicama ili pri ulasku u vozove.

I Belgija popustila

Čak i belgijski premijer Charles Michel, koji je do sada bio jedan od najžešćih protivnika bilo kakvog preispitivanja Schengena, sada priznaje da sloboda kretanja, koju koriste i teroristi, uiče na porast opasnosti od terorizma.

Khazzani je, prema pisanju belgijskih medija, zadnju godinu proveo u Belgiji, a upravo je u Briselu i nabavio kalašnjikov te se u Briselu i ukrcao na voz.

Iz Evropske su komisije jučer poručili da su “sloboda kretanja i Schengen nepovratni te se o njima ne može pregovarati”.

Granica na 30 dana

Među mjerama je, kažu u Komisiji, i mogućnost privremene suspenzije Schengena i uvođenje graničnih kontrola putnika najdulje 30 dana ako se dokaže da jedna država za to ima razloga ili uvođenje sustavnijih kontrola identiteta putnika, ali pod uvjetom da to ne bude isto kao granična kontrola.

Nakon što su zapadne države, uključujući i one iz Evropske unije, uspjele pojačati sigurnosne mjere na aerodromima i avionima, sada je prijevoz željeznicom postao cilj teroristima i ranjiva mreža za sigurnost putnika. Terorizam i imigraciju građani EU, prema anketama, sada identificiraju kao najveći problem, daleko veći od ekonomskih problema i nezaposlenosti.

Glavni cilj željeznica

Prijetnje terorista i prijepori između država članica o zbrinjavanju migranata ozbiljno su doveli u pitanje opstanak režima slobodnog kretanja unutar EU. Evropska komisija najesen će predložiti mjere za veću sigurnost u željezničkom saobraćaju, za što članice donedavno nisu bile previše zainteresirane. No, u Komisiji ističu da neće dopustiti bilo kakve ideje o suspenziji Schengena. Ipak, ako se među državama članicama poveća potpora toj ideji, Komisija neće moći spriječiti povratak kontrole na granicama unutar EU.

– See more at: http://www.avaz.ba/clanak/192408/eu-cini-nesto-dosad-nezamislivo-zbog-terorizma-i-izbjeglica-ukida-se-schengen#sthash.SjeV4R9T.dpuf

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku