hamburger-icon

Kliker.info

Eskalacija konflikta : Sirija potvrdila izraelski zračni napad

Eskalacija konflikta : Sirija potvrdila izraelski zračni napad

31 Januara
07:29 2013

Prema posljednjim informacijama, sirijska državna novinska agencija SANA potvrdila je kako se jucer ujutro desio zračni napad izraelskih vojnih aviona na vojno-istraživački centar u blizini Damaska. RT prenosi kako je sirijski general izdao obavijest u kojoj se ističe kako su izraelske zračne snage ciljale vojni centar Jamraya, u neposrednoj blizini Damaska. Trenutačno se spominju minimalno 3 lokacije na kojima je izvršen izraelski zračni napad: vojni centar Jamraya, prostor oko sirijskog grada Zabadani i napad na jedno ili više vozila na granici Sirije i Libanona.Sirijska vojska demantira napad na vojni konvoj jer postojanje istog značilo bi da je Sirija krenula s prebacivanjem pojedinih oružja u Libanon, tj. za Hezbollah. S druge strane, Izrael još uvijek nije niti potvrdio niti negirao sirijsku izjavu o tome kako je napadnut "vojno-istraživački centar" (zapravo duga riječ za skladište oružja) Jamraya.
 
Uzevši u obzir sve prethodne izraelske napade, status "bez potvrde i bez demanta" obično znači da se konkretna akcija i dogodila, ali je Izrael ne želi formalno potvrditi iz više nego jasnih razloga.Vratimo se nekoliko godina unatrag, 2007. izraelske zračne snage u operaciji "Orchard" bombardirale su navodni sirijski nuklearni reaktor koji se nalazio na prostoru sirijske pokrajine Deir ez-Zor. Reaktor je uništen i pri napadu navodno je stradalo 10-ak sjevernokorejskih radnika koji su bili prisutni. Poznato je da se akcija dogodila, američke satelitske snimke otkrivaju uništeno postrojenje, no formalnih izjava nema ni s jedne ni s druge strane. Navodno je Sirija tada u pripravnost stavila dalekometne rakete s kemijskim oružjem, no nisu odlučili uzvratiti znajući kako bi idući korak mogao biti izraelski nuklearni napad.
 
Cijela akcija nije pretjerano komentirana u Siriji, iz razloga da vlast ne dođe pod žestoki pritisak, prije svega domaće javnosti, za odmazdom. Mnogi su takav potez zamjerili predsjedniku Assadu te neki ističu kako nije imao hrabrosti uzvratiti. O tome bi se itekako dalo opširno diskutirati. Izraelska vojna doktrina zasnovana je na tome da Izrael nikada ne smije izgubiti niti jedan rat. Već godinama se govori o tzv. vojnoj strategiji pod nazivom "Samsonova opcija" – tj. nuklearni napad protiv zemalja koje bi ozbiljno vojno ugrozile opstanak Izraela.Sirija je tada, 2007, odlučila šutjeti o cijelom incidentu i time je vjerojatno izbjegnut daleko opasniji konflikt. No, to nije slučaj danas – sirijska vojska odmah je objavila kako su izraelski vojni zrakoplovi bombardirali Jamraya centar te se čak navodi kako je isti uništen u napadu. Dojam je da je konflikt na terenu toliko intenzivan da Sirija nije u stanju organizirati eventualni odgovor, no to ne mora biti tako. Konflikt na terenu nije konvencionalno ratovanje već pobunjenici primarno pribjegavaju organizaciji gerilskih akcija koje za vojsku mogu biti, kako se i pokazalo, izuzetno teške. No sirijska vojska i dalje može pružiti klasičan otpor u slučaju rata protiv druge države.
 
Ipak, pošto je riječ o Izraelu – jedinoj nuklearnoj sili na prostoru Bliskog istoka i glavnom savezniku SAD-a – opet se nameće ista dilema koju su sirijske vlasti imale i 2007. Kako se suprotstaviti provokacijama nuklearne sile? To je pitanje o kojem se noćas zasigurno vodi računa u Damasku, no s druge strane mora se postaviti i ovo pitanje – ako su izraelski zrakoplovi zaista danas napali Siriju, zašto?Izrael padom Assada neće dobiti puno. Iz izraelske perspektive najbolja Sirija je nestabilna Sirija. S druge strane mnoge su frustracije aktualne u Izraelu ovih dana. Glede palestinskog pitanja, naglo gube potporu zemalja diljem svijeta – ovo se naročito odnosi na Europu – te se suočavaju sa sve glasnijom i ujedinjenom kritikom po pitanju izgradnje na prostoru Zapadne obale i sl. Ako se ovako nastavi, samo je pitanje dana kada će Izrael postati meta kritike i zbog svojih militantnih stavova prema Iranu. Nova, nešto slabija, pobjeda desničara u nedavnim parlamentarnim izborima, znači kontinuitet aktualne politike, a sve slabija potpora mogla bi dovesti do radikalnih poteza.U konačnici, biti će interesantno vidjeti i što će o ovom napadu reći ostatak muslimanskog svijeta, jer izraelski premijer Netanyahu već je i ranije dao izjave u kojima se vidi da igra na kartu sektaških podjela. (Kliker.info-Advance)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku