hamburger-icon

Kliker.info

Ernest Petrič, profesor međunarodnog prava iz Slovenije :Revizija bi mogla potrajati i nekoliko godina

Ernest Petrič, profesor međunarodnog prava iz Slovenije :Revizija bi mogla potrajati i nekoliko godina

19 Februara
03:16 2017

Ernest Petrič, profesor međunarodnog prava iz Slovenije za N1 je komentarisao revziju presude BiH protiv Srbije pred Međunarodnom sudom pravde.On smatra da je revizija je vanredno pravno sredstvo, a ono se obično upotrebljava kada postoje ili značajni novi dokazi o nekom slučaju ili ako su bile napravljene stvarno ozbiljne greške u postupku donesene odluke.

“Ja nisam upućen o kakvim novim dokazima se radi i o razlozima na kojima se bazira zahtjev za reviziju, ali kada postoje neka otvorena pitanja mislim da je dobro, a to je slučaj problematike genocida u BiH pogotovo Srebrenici, kada postoje toliko različiti stavovi da je dobro da se na neki način dođe do konačne odluke”, kazao je Petrič za N1.

“Da li će Sud prihvatiti zahtjev za reviziju ne znam, ali mislim da je u interesu svih u BiH da se to pitanje koje je još uvijek otvoreno i koje toliko razdvaja ljude i koje je toliko osjetljivo i teško da se na kraju upotrijebe sva pravna sredstva da se to zaključi”, dodao je.

On tvrdi da u tom smislu ne treba gledati na zahtjev za reviziju u nekom negativnom smislu nego prosto još jedan napor da se stvari na neki način privedu kraju, istini, pravdi.

“Tako da bih u tom smislu rekao da me čudi ako neko misli da upotreba tog pravnog sredstva nije smotrena ili čak štetna, ne neka Sud odluči, ako su neki dovoljni razlozi prihvatit će reviziju ako ih nema odbit će je. Ali ipak će to na neki način doprinijeti smirenju i boljoj budućnosti”.

“Ja mislim da je Dejvid Šefer veliki stručnjak i pretpostavljam, ne znam kakva je ekipa koja će predvoditi taj slučaj na strani BiH ali ubijeđen sam da su to dobri, odlični pravnici. Vjerovatno će i s druge strane postojati ekipa tim odličnih pravnika i na kraju će Sud u Hagu imati zadatak da odluči prvo da li reviziju prihvata, a to nije rutinska stvar moraju biti jaki razlozi za to”, kazao je u komentaru za N1.

Samo ne treba na to gledati kao na nešto što će dovesti do novih problema u BiH, ocijenio je rekavši – naprotiv neka se utvrdi pravnim putem konačno istina.

“Pred Međunarodnim sudom pravde veoma rijetko u skoro 100 godina koliko Sud postoji radilo se na revizijama tako da tu nekakve prakse na koju bi se moglo pozivati zapravo nema”, pojasnio je, “ali u svakom slučaju trajat će to nešto duže, možda čak i nekoliko godina”.

(Kliker.info-N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku