hamburger-icon

Kliker.info

Erhard Busek : Europa u ovom trenutku ne želi Balkan

Erhard Busek : Europa u ovom trenutku ne želi Balkan

31 Augusta
17:47 2009

Koordinator Inicijative za suradnju s jugoistočnom Europom Erhard Busek poručio je zemljama regije da u EU nema želje za daljnjim širenjem prema Balkanu. U intervjuu kojega je nekadašnji predsjednik Pakta za stabilnost dao Večernjim novostima, on naglašava da je vrlo nezahvalno predviđati tempo europskih integracija zemalja s područja Balkana. Među razlozima za takvu negativnu klimu Europske unije prema zemljama jugoistočne Europe, Busek je istakao jačanje desnice na posljednjim izborima za Europski parlament te probleme s imigracijom.

Europa u ovom trenutku ne želi Balkan                                                      "Balkanu treba iskreno poručiti – u ovom trenutku nema pozitivnog raspoloženja među europskim državama da se nastavi širenje EU!", rekao je Busek objašnjavajući kako je jačanjem desnice u Europskom parlamentu ojačala struja onih koji se protive širenju Unije. No, to nije jedina zapreka. Članice EU boje se da bi daljnje širenje dodatno pogoršalo i probleme s emigracijom. A naravno, spomenut je i neizbježni Lisabonski sporazum koji još nije ratificiran, a za kojeg nas domaći političari uvjeravaju da nije ključan za primanje Hrvatske u EU. "Dosta će toga ovisiti i od novog saziva Europske komisije i sastava ostalih EU institucija", tvrdi Busek.Istovremeno, austrijski političar ekonomsku krizu smatra tek izgovorom, a ne i realnom kočnicom u širenju EU. Stvarnim problemom smatraju se unutarnji problemi s kojima se Europa sve teže nosi. Busek kao realan trenutak za proširenje Europske unije i ulazak balkanskih zemalja smatra 2014. godinu kada bi sve zemlje regije mogle ući u EU. "Svakom normalnom čovjeku je jasno da se širenje mora nastaviti i da Balkan mora ući u EU. Ali nikad ne znate tko će doći u poziciju da donosi odluke u Bruxellesu. Ponavljam, posljednji europski izbori i jačanje desnice su opomena za sve", tvrdi Austrijanac koji vjeruje da bi bilo najbolje da sve zemlje Balkana odjednom uđu u EU.

"Sve zemlje Balkana u EU bi trebale zajedno ući 2014. godine"                      "Tako bismo izbjegli situaciju da jedna zemlja blokira druge, kao što je sad slučaj sa Slovenijom i Hrvatskom. Ostajem pri uvjerenju da bi idealna godina za ulazak regije u EU bila 2014. godine. Moj je savjet da nastavite s reformama i radite na ispunjavanju svih uvjeta koje je postavila međunarodna zajednica", kaže Busek, te poručuje da zemlje Balkana moraju još puno raditi na međudržavnim odnosima: "Kad pogledate suradnju između pojedinih zemalja poput Hrvatske i Srbije, vidite da tu još mnogo stvari škripi. Taman kad pomislite da je na određeni problem stavljena točka, iskoče čudovišta iz  prošlosti". Također, Busek je ocijenio da ne postoji mogućnost da netko iz EU "smekša" Nizozemsku da prihvati odmrzavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i Europske unije i bez generala Ratka Mladića u Haagu i dodao da su Nizozemci kada je riječ o tome u ovom trenutku "tvrđi" nego ikada ranije.  (Kliker.info-Index)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku