hamburger-icon

Kliker.info

Erdogan u Sarajevu : Ova posjeta doprinijet će naglom razvoju odnosa BiH i Turske

Erdogan u Sarajevu : Ova posjeta doprinijet će naglom razvoju odnosa BiH i Turske

20 Maja
15:03 2015

docek1Bosna i Hercegovina i Turska su dvije prijateljske zemlje koje su spremne i koje će ostvariti saradnju na svakom mogućem polju, ocijenjeno je danas nakon sastanka predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana sa članovima Predsjedništva BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić je novinarima kazao da je BiH danas dočekala Erdogana kao čovjeka koji dobro poznaje našu zemlju i “koji je tu dugo prisutan i kao čovjeka koji je na čelu zemlje, koja je puno toga uložila i koja je istinski pomagala BiH”.

– Odnosi između BiH i Turske su vrlo dobri i prijateljski. Mi smo zahvalni na projektima, više od 700 projekata i blizu 300 miliona KM za projekte obnove koje je Turska dala preko njihove agencija TIKA. Mi imamo visok nivo ekonomske saradnje. BiH, posebno u prošloj godini, povećava značajno izvoz u Tursku. Upravo ekonomiji i ulaganjima smo danas na sastanku posvetili najviše pažnje. zahvalni smo Turskoj što je otvorila kvotu za uvoz mesa iz BiH i nadamo se da će zbog dugotrajnosti tog dogovora vrlo brzo proizvodnja u BiH porasti te da ćemo doći do kapaciteta od 10.000 tona godišnje, što bi za naše poljoprivrednike predstavljalo izuzetno značajnu stvar – kazao je između ostalog Ivanić.

Na sastanku je bilo govora i o izvozu mlijeka i mliječnih proizvoda u Tursku, kao i o drugim temama i granama privrede.

– Posebno smo zahvalni predsjedniku Erdoganu što je danas sa sobom doveo veliki broj ministara, ali jednako tako i veliki broj vrlo istaknutih privrednika, ljudi koji su spremni i hoće ulagati u BiH. Među nama nema nikakvih nesaglasnosti, mi dosta ujednačeno gledamo i na međunarodne prilike. Zajednički nam je interes i borba protiv terorizma, opasnosti kojoj je Turska u ovom trenutku možda i više izložena nego mi – rekao je Ivanić te dodao kako se nada da će efekte današnje posjete turske delegacije osjetiti najviše građani Bosne i Hercegovine.

Erdogan je istaknuo da ova posjeta BiH nije čista formalnost i da je od velike važnosti za budućnost i svaku drugu saradnju dvije zemlje.

– Ova posjeta će doprinijeti naglom razvoju odnosa između BiH i Turske i to će biti proces koji će se i dalje razvijati. Obim trgovine između BiH i Turske je oko 500 miliona eura, ali mi smatramo da to nije dovoljno i želimo to povećati, kao i obostrana ulaganja. Nakon detaljnih razgovora koje ćemo ovdje obaviti zajedno sa biznismenima koji su u našoj pratnji učinit ćemo velike korake na svim poljima, posebno na vojnom, kulturnom, političkom, turističkom i svakom drugom polju. Nastavlja se podrška Turske BiH za priključenje NATO-u, ali tu nećemo učiniti nikakav ustupak. Pored toga, na političkom polju u procesu integracije sa EU se nastavlja naša podrška, kao i na ekonomskom na polju investicija – naveo je, između ostalog, Erdogan.

Predsjednik Turske je posjetio da je u vremenu kada je bio premijer te zemlje obećao da će se BiH dodijeliti kredit od 100 miliona eura te da je većina toga iskorištena već.

-Sada smo osigurali još 50 miliona eura kredita za mala i srednja preduzeća. Najvažniji korak u ovome će ostvariti Ziraat banka. Turska je danas među zemljama koje ostvaruju najveće investicije i ulaganja u BiH – reko je turski predsjednik

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan govorio je danas u zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) i o odlasku bh. građana na strana ratišta i kazao kako je Turska do sada vratila u BiH 141 osobu, a da ukupno 14 hiljada osoba ima zabranu ulaska u Tursku.

“Trenutno 14 hiljada osoba ima zabranu u Tursku,  141 osoba iz BiH je vraćena nazad. To treba da znate”, rekao je Erdogan na konferenciji za medije nakon sastanka s članovima Predsjedništva BiH.

U poslijepodnevnim satima, turski predsjednik će se sastati i sa čelnicima oba doma Parlamentarne skupštine BiH, zatim sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Denisom Zvizdićem i pomoćnicima.

Privrednici koji su doputovali u Erdoanovoj pratnji sastaće se sa bh. zvaničnicima tokom zajedničkog ručka, nakon čega će biti upriličeno potpisivanje sporazuma o finansiranju i početku implementacije kreditne linije koju je osigurala Vlada Turske, a koja će biti plasirana krajnjim korisnicima putem ZiraatBank BH d.d. Sarajevo.

U predvečernjim satima Erdoan će prisustvovati svečanom otvaranju obnovljenog Isa-begovog hamama u Sarajevu, kao i restaurirane Careve džamije.Tokom današnje posjete BiH, turski predsjednik će obići i mezar prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića te će prošetati sarajevskom Baščaršijom.Posjetu Sarajevu Erdoan će okončati nakon večere, koju će u njegovu čast organizovati Predsjedništvo BiH.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku