hamburger-icon

Kliker.info

Erdogan slavi , Kurdi se povukli iz grada : Turske snage i FSA ušli u centar Afrina (Video)

Erdogan slavi , Kurdi se povukli iz grada : Turske snage i FSA ušli u centar Afrina (Video)

18 Marta
16:04 2018

Turske snage u nedjelju su ušle duboko u sirijski grad Afrin, većinski kurdski grad, u okviru dvomjesečne ofanzive na sjeverozapadu Sirije, objavili su promatrači, a turski predsjednik Tayyip Erdogan objavio je da je središte mjesta “potpuno pod našom kontrolom”.

Erdogan je u nedjelju ujutru saopćio kako su Oružane snage Turske i Slobodna sirijska vojska (FSA) od 8.30 sati u potpunosti preuzeli kontrolu nad centrom Afrina, javlja Anadolija.

Erdogan je izjavio da Turske oružane snage u sirijski pogranični grad Afrin nisu ušle s okupatorskim aspiracijama, već u okviru odlučne borbe protiv terorizma.

“Nismo napravili niti jedan korak u Afrinu koji bi mogao nanijeti i najmanje štete civilima. Nismo otišli u okupaciju, već u uspostavu mira i uništenje terorističkih grupa“, kazao je Erdogan.

Turske snage i njezine saveznice tokom noći počele su ulaziti u Afrin, glavni grad istoimene enklave i od tada su osvojile nekoliko četvrti, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Snage izvještavaju da pri tom nisu naišle na otpor.

 

Proturski pobunjenici kažu da su se kurdski borci povukli iz grada u nedjelju rano ujutro, što je voditelj opservatorija Rami Abdel-Rahman zanijekao.

Snage koje predvodi Turska ovoga su sedmice okružile Afrin izazivajući egzodus iz grada. U proteklih nekoliko dana iz Afrina je otišlo 150.000 ljudi, prema kurdskim izvorima.

Turske su snage poduprte sirijskim pobunjenicima započele vojnu operaciju protiv enklave Afrin 20. januara otvarajući novo ratište u sirijskom građanskom ratu koji traje već osam godina.

Ankara smatra kurdske jedinice iz Afrina terorističkom organizacijom povezanom s kurdskim pobunjenicima u Turskoj. Za SAD i saveznike skupina je glavni saveznik u borbi protiv Islamske Države Iraka i Levanta (ISIL) u Siriji.

Više od 1500 kurdskih boraca ubijeno je u turskoj ofanzivi protiv enklave od januara, navodi Opservatorij. “Većina ih je ubijena u zračnim udarima i topničkoj vatri”.

(Kliker.info-AJB)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku