hamburger-icon

Kliker.info

Erdogan optužuje : Izbjeglice umiru, Zapad kupi kajmak od nafte !

Erdogan optužuje : Izbjeglice umiru, Zapad kupi kajmak od nafte !

04 Septembra
06:45 2015

Tajip3Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je optužio evropske zemlje da su kolijevku svjetske civilizacije, Mediteran pretvorile u grobnicu za izbjeglice  i dodao da je Evropa sukrivac za smrt svake izbjeglice u toj regiji.

Podsjetivši da je more jučer na obalu u Bodrumu izbacilo beživotno tijelo trogodišnjeg sirijskog djeteta koje se udavilo u potonuću broda, Erdogan je upitao javnost zar cijelo čovječanstvo neće odgovarati za tu tragediju.

„U Mediteranu se ne utapaju samo migranti, već i naša humanost, vrijednost koja nas čini onim što zapravo jesmo. Izbjeglice prepuštene svojoj sudbini na vratima Evrope, čak i slanje migranata u smrt potapanjem brodova i neljudski odnos prema njima na granicama su sve pojedinačni primjeri bolne realnosti. Pokazatelji su i plutajuća beživotna tijela žena, djece i starih koji su se utopili u Sredozemnom i Egejskom moru u pokušaju da dođu do mira i blagostanja. Svaki izgubljeni ljudski život je po jedna rana na našim srcima. Ali od onih koji su odgovorni za te živote nismo čuli, niti vidjeli ni mrvu kajanja, niti boli na savjesti“, kazao je Erdogan.

‘Svijet je veći od pet velikih’

Erdogan je dodao da Zapad ne može da trpi ni izbjeglice koje su stigle na njegova vrata i da je izgubio povjerenje javnosti da želi u Irak, Siriju i Libiju donijeti mir i blagostanje, prenosi Anadolija.

„Otvoreno ću vam reći šta se tu dešava. U Libiji i Iraku ima nafte i zar oni ne žele da je preuzmu? Zapad sada ima 80 posto naftnih izvora u Iraku. Oni upravljaju njima i kupe kajmak. Za onih 20 posto kažu ‘eto i vama’. Isto je i u Libiji. Sve dok je to tako, ova svjetska struktura je neprihvatljiva“, tvrdi Erdogan.

Turski predsjednik je istakao da danas ne funkcioniše sigurnosni sistem koji je u svijetu uspostavljen nakon Drugog svjetskog rata.

Dodao je kako se u takvom sistemu ništa ne može uraditi ukoliko to nije u interesu pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a.

„Zato mi kažemo da je svijet veći od pet velikih. Sudbina gotovo 200 zemalja svijeta se ne može prepustiti jednoj od pet velikih. Međutim, to neko mora reći. Svjetski mediji to predstavljaju kao loše kada to Erdogan kaže. Ali neka to rade, ja ću do kraja života govoriti istinu“, zaključio je Erdogan.

Obraćajući se na otvaranju privredne Konferencije B20 u Ankari, grupe koja predstavlja poslovne ljude iz zemalja G20, Erdogan je upozorio da se ne smije zaboraviti da terorizam može porušiti cijeli svijet, bez obzira iz koje zemlje se razbuktao.

Pozvao je cijelu međunarodnu zajednicu, posebno Zapad na saradnju i oprez u borbi protiv ovog problema.

On je rekao da privredna konferencija, čijem je otvaranju prisustvovao, neće ostvariti ciljeve ukoliko se bude bavila isključivo ekonomskim prosperitetom u zemljama G20, te poručio da je nemoguće ostvarivati takve ekonomske ciljeve bez uspostave mira, blagostanja i sigurnosti na globalnom nivou.

„Sa žaljenjem moram reći da zemlje Zapada nisu posvetile dovoljno pažnje problemu koji je kao košulja u plamenu obavio mnoge zemlje, počevši od naše južne granice, Sirije i Iraka“, kazao je Erdogan.

(Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku