hamburger-icon

Kliker.info

Erdogan ide u Teheran: Stiže savez Irana, Rusije i Turske?

Erdogan ide u Teheran: Stiže savez Irana, Rusije i Turske?

18 Augusta
06:39 2016

erdoruh34Turski lider Redžep Tajip Erdogan se sprema da posjeti Iran naredne sedmice što može postati početak formiranja koalicije Ankare, Moskve i Teherana o Siriji.To piše arapski list „Hayat“, pozivajući se na sopstvene izvore, a prenosi Sputnjik.

Ranije je iranski šef diplomatije Džavad Zarif posjetio Tursku, gdje je izjavio, između ostalog, da su Iran, Rusija i Turska važni regionalni igrači koji treba da sarađuju. Zamjenik šefa diplomatije Irana Džaberi Ansari je izjavio kasnije da su se Teheran i Ankara dogovorili da nastave razgovore o regionalnim problemima i da Ansari posjetiti Ankaru radi razgovora o tim pitanjima.

Premijer Turske Binali Jildirim je predložio plan u fazama za rješavanje konflikta u Siriji.
Ranije je specijalni izaslanik predsjednika Rusije za Bliski istok i Afriku Mihail Bogdanov rekao da Rusija, Iran i Turska mogu održati sastanak u trostranom formatu radi razgovora o situaciji u Siriji.

„Rusija i Iran su se dogovorili da sa Turskom održavaju aktivne bilateralne konsultacije o Siriji i Bliskom istoku u cjelini. U vezi s tim, potpuno je moguće da ovakve konsultacije s turskim partnerima mogu prerasti u format trostranog sastanka na nivou Ministarstva inostranih polova su“, rekao je on na kraju sastanka sa šefom diplomatije Irana Džavadom Zarifom, odgovarajući na pitanje da li se uskoro može očekivati sastanak o Siriji u formatu Moskva—Ankara—Teheran.

(Kliker.info-B92)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku