hamburger-icon

Kliker.info

Erdogan i Macron zaratili oko islama : Francuska povlači ambasadora , a Islamske zemlje bojkotiraju francuske proizvode

Erdogan i Macron zaratili oko islama : Francuska povlači ambasadora , a Islamske zemlje bojkotiraju francuske proizvode

25 Oktobra
02:40 2020

Pariz je u subotu osudio riječi turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana koji je doveo u pitanje “mentalno zdravlje” francuskog kolege zbog izjave o karikaturama poslanika Muhameda, a zbog nje islamske države počinju bojkotirati francuske proizvode.

Erdogan je ranije u subotu kritizirao stajalište svog francuskog kolege Emmanuela Macrona prema muslimanima pozivajući ga da provjeri mentalno zdravlje”.

“Riječi predsjednika Erdogana neprihvatljive su. Vrijeđanje i grubosti nisu način. Zahtijevamo da Erdogan promijeni politički smjer jer je njegova politika opasna u svakom smislu. Ne ulazimo u suvišne polemike i ne prihvaćamo uvrede”, komentirala je Jelisejska palata u subotu, navodi AFP, prenosi Hina.

Najavila je da će na konsultacije pozvati francuskog ambasadora u Ankari. 

Žaljenje zbog izjava francuskog predsjednika

U subotu su zaredali pozivi na bojkot francuskih proizvoda u više zemalja Bliskog istoka pošto je Macron u emotivnom govoru ove sedmice obećao da se njegova zemlja “neće odreći” karikatura poslanika Muhameda koje islam zabranjuje.

Francuski predsjednik takvu je izjavu dao u četvrtak u počast profesoru Samuelu Patyju kojem je ekstremist odrubio glavu jer je u sklopu nastave o slobodi govora svojim  učenicima u gimnaziji pokazao karikature poslanika Muhameda.

Turska, Iran, Jordan i Kuvajt osudili su objavu karikatura.

Organizacija za islamsku saradnju, koja okuplja muslimanske zemlje, izrazila je žaljenje “zbog izjava francuskog predsjednika (…) koje bi mogle naštetiti francusko-muslimanskim odnosima”.

Na društvenim mrežama, pozivi na bojkot francuskih proizvoda zaredali su od petka uz hashtag na arapskom.

U Kataru su trgovački lanci Al-Meera i Souq al-Baladi objavili da će “povući” francuske proizvode sa svojih polica do nove naredbe. 

U trgovinama Al-Meera, dopisnik France pressea vidio je da trgovci uklanjaju staklenke pekmeza marke St. Dalfour.

Univerzitet u Kataru objavilo je u petak na Twitteru da odgađa sedmicu francuske kulture zbog “svjesnog napada na islam i njegove simbole”.

U Kuvajtu su na društvenim mrežama osvanule snimke uklanjanja francuskih sireva s polica. 

Šezdesetak mješovitih poduzeća u Kuvajtu najavilo je bojkot francuskih proizvoda.

Oko 430 turističkih agencija u Kuvajtu ukinulo je rezervacije na ltovima za Francusku, objavio je Savez kuvajtskih putničkih agencija.

Agencije navode da zemlje zaljeva, Katar, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati čine važno tržište za izvoz francuske poljoprehrambene industrije.

(Kliker.inbfo-AJB)

Podijeli

Jedan komentar

 1. ORAO
  ORAO 25 Oktobra, 22:53

  FRANCUSKI PREDSJEDNIK MACRON I NJEGOVA MRZNJA PREMA ISLAMSKOM SVIJETU

  Pariz je u subotu osudio riječi turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana koji je doveo u pitanje “mentalno zdravlje” francuskog kolege zbog izjave o karikaturama poslanika Muhameda, a zbog nje islamske države počinju bojkotirati francuske proizvode.

  Među crtežima, koje su objavile danske novine prvi put 2005. godine, a godinu dana kasnije Charlie Hebdo, nalazio se crtež Poslanika Muhammeda, koji je nosio turban u obliku bombe s upaljenim osiguračem
  Macron u emotivnom govoru ove sedmice obećao da se njegova zemlja “neće odreći” karikatura poslanika Muhameda koje islam zabranjuje.Asta bi rekao Macron da su muslimanske novine postavili karikaturu Isusa Hrista koji nosi turban na glavi sa ekspplozivnom bombom. Pozvao bi Macron cijeli svijet I izvrsio agresiju na drzavu gdje je postavljena karikatura. ocevidno Macron mrzi islamski svijet iako mnoge muslimanske zemlje drzi kao kolonije gdje se pljacka sve sto je vrijedno, of nafte pa nadalje. Sve zapadne zemlje su se obogatile pljckanjem muslimanskih bogastava od nafte pa nadalje I to cine I danas.

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku