hamburger-icon

Kliker.info

Erdogan izgubio izbore u Istanbulu : Kandidat opozicije Ekrem Imamoglu ponovo porazio Binali Yildirima

Erdogan izgubio izbore u Istanbulu : Kandidat opozicije Ekrem Imamoglu ponovo porazio Binali Yildirima

23 Juna
20:43 2019

U Istanbulu su danas održani ponovljeni izbori za gradonačelnika, a prema preliminarnim rezultatima nakon 96,79 posto obrađenih birališta u vodstvu je Imamoglu s osvojenih 53,8 posto glasova. 

Kandidat vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Binali Yildirim osvojio je 45,29 posto. On je čestitao Imamogluu i izrazio nadu da će dobro služiti Istanbulu. 

Na izborima u Istanbulu glasalo je 84,39 posto registriranih birača. 

Kandidati za funkciju gradonačelnika Istanbula na današnjim izborima bili su Ekrem Imamoglu, kandidat opozicionog saveza Republikanske narodne partije (CHP) i IYI Partije, te Binali Yildirim, kandidat alijanse vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) i Partije nacionalnog pokreta (MHP). 

Kako javlja Fena prema podacima Vrhovne izborne komisije (YSK), pravo glasa na današnjim izborima u Istanbulu imala su 10.560.963 registrirana birača, koji su glasali na 31.342 biračka mjesta. 

Birališta su otvorena u 8.00 sati, po lokalnom vremenu, a zatvorena su u 17.00 sati. 

Izborni dan u Istanbulu protekao je uz pojačane mjere sigurnosti i bez većih incidenata, a preliminarni rezultati izbora se očekuju večeras. 

Lokalni izbori u Turskoj održani su 31. marta ove godine. Vrhovna izborna komisija Turske (YSK) je 6. maja donijela odluku kojom su poništeni rezultati martovskih izbora za gradonačelnika Istanbula i naredila ponavljanje izbora za tu funkciju. 

Rezultati su poništeni nakon što je utvrđeno da je bilo niz neregularnosti i kršenja Izbornog zakona, uključujući i to da na više od 750 biračkih mjesta nisu bili angažirani državni službenici kako nalažu turski zakoni.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku