hamburger-icon

Kliker.info

Erdogan doputovao u BiH: Nemamo luksuz da izdaleka posmatramo dešavanja na Balkanu

Erdogan doputovao u BiH: Nemamo luksuz da izdaleka posmatramo dešavanja na Balkanu

08 Jula
15:29 2019

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan doputovao je danas u dvodnevnu posjetu u Sarajevo, u okviru koje će prisustvovati sutrašnjem samitu Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) kojim predsjedava Bosna i Hercegovina.

Na Međunarodni aerodrom Sarajevo Erdogan je stigao u 12.40 sati, a u pratnji, pored članova njegovog kabineta, doputovali su i njegova supruga Emine Erdogan, ministar odbrane Turske Hulusi Akar, ministar trezora i finansija Berat Albayrak, te ministar transporta i infrastrukture Cahit Turhan, navodi Anadolija.

Turskog predsjednika na sarajevskom aerodromu dočekali su ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu, pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH Almir Šahović, te ambasador Turske u BiH Haldun Koc. 

Očekuje se i da će se Erdogan prvog dana boravka u Sarajevu sastati s delegacijom turske vojne misije koji djeluje u sastavu EUFOR-a u BiH. 

Erdogan će posjetiti i Šehidsko mezarje Kovači i mezar prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića. 

Erdogan će tokom dana sastati i sa članovima Predsjedništva BiH. Tokom dana najavljen je sastanak Erdogana s predsjedavajućim Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednikom Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirom Izetbegovićem te učešće na svečanoj večeri u zgradi Predsjedništva BiH. 

Prisustvovat će ispraćaju tabuta

Nakon sastanka s Izetbegovićem planiran je sastanak Erdogana i slovenskog predsjednika Boruta Pahora. 

U utorak, drugog dana posjete, turski predsjednik Erdogan će prisustvovati samitu SCEEP-a koji se održava u hotelu “Termag” na Jahorini, a na marginama sastanka bi se trebao sastati s predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim. 

U pratnji supruge Emine, turski predsjednik Erdogan bi u Sarajevu trebao prisustvovati i ispraćaju tabuta s posmrtnim ostacima žrtava genocida u Srebrenici, koji će biti sahranjeni u Potočarima, 11. jula, na 24. godišnjicu tog zločina. 

Šef Odjela za komunikacije pri Uredu predsjednika Turske Fahrettin Altun putem Twittera je objavio saopćenje o Erdoganovoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Podsjetio je kako Turska snažno podržava Proces saradnje u jugoističnoj Evropi.

“Na sastanku će biti razgovarano o koracima na razvoju saradnje na Balkanu, prvenstveno ekonomiji, trgovini, transportu, infrastrukturi i investicijama”, saopćio je Altun.

Erdogan je pred polazak izjavio je kako Turska nema tog luksuza da izdaleka posmatra dešavanja na području Balkana. 

Odgovarajući na pitanja novinara, on je poručio kako su mir i stabilnost Balkana veoma značajni za njegovu zemlju. 

„Mir, stabilnost i prosperitet Balkana za nas su veoma važni. Naša zemlja nema tog luksuza da izdaleka posmatra dešavanja na ovom području“, rekao je Erdogan. 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku