hamburger-icon

Kliker.info

“Epizoda u životu berača željeza” : Dobitnik Srebrnog medvjeda deportiran u BiH

“Epizoda u životu berača željeza” : Dobitnik Srebrnog medvjeda deportiran u BiH

05 Juna
18:49 2014

NazifM23Dobitnik Srebrnog medvjeda na Berlinaleu za film “Epizoda u životu berača željeza”, bosanskohercegovački Rom Nazif Mujić, deportiran je zajedno s porodicom u Bosnu i Hercegovinu iz Njemačke nakon što mu je odbijen zahtjev za azil u toj zemlji.Kako je Mujić izjavio za internetski portal Klix, zajedno s četveročlanom porodicom je prije 18 dana deportiran iz Njemačke gdje je boravio posljednjih sedam mjeseci te se vratio u rodno mjesto Poljice u općini Lukavac.

“Ja sam s porodicom otišao u Njemačku u želji za boljim životom. Nisam uspio u tome, a sada moram gledati od čega ćemo živjeti“, rekao je Mujić za Klix.Prema njegovim riječima, do posljednjeg dana tinjala je nada da mu porodicu neće deportirati u BiH iz Njemačke, gdje su mu navodno rekli da nije trebao tražiti politički nego azil humanitarnog karaktera.”Sada je za to kasno”, rekao je dobitnik Srebrenog medvjeda, prenosi Hina.

Najavio je da će ponovno pokušati razgovarati s načelnikom općine Lukavac kako bi se vratio na posao u komunalnom preduzeću gdje je jedno vrijeme radio, te s rediteljem filma Danisom Tanovićem ili nekim iz njegove ekipe kako bi potpisao ugovor o distribuciji filma.Film oskarovca Danisa Tanovića “Epizoda u životu berača željeza” govori o životnoj drami Nazifa Mujića i njegove porodice koja preživljava od skupljanja staroga željeza.

Kada je njegova trudna supruga Senada saznala da nosi mrtvo dijete, liječnici u Tuzli u Federaciji BiH nisu htjeli izvesti operaciju dok ne plati veliki novčani iznos jer nije bila zdravstveno osigurana.Senadu je ipak operirao liječnik u bh. entitetu Republika Srpska Aleksandar Panić koji joj je spasio život.Na Berlinskom festivalu prošle godine, osim najbolje muške uloge, Tanovićev je film proglašen najboljim te je dobio i posebno priznanje ekumenskog žirija. (Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku