hamburger-icon

Kliker.info

Enver Kazaz : Srbija licemjerno podržava Karadžićevo naslijeđe i traži dobre odnose sa Sarajevom

Enver Kazaz : Srbija licemjerno podržava Karadžićevo naslijeđe i traži dobre odnose sa Sarajevom

05 Januara
07:48 2017

Dobri odnosi između bošnjačke i srbijanske politike su prijetanja po Dodikov režim ali su se ti odnosi morali početi graditi dosta ranije, stava je profesor Enver Kazaz i dodaje da je 9. januar kao dan RS implicitno priznavanje zločina koji su počinjeni u ime, ne samo Srba u Bosni i Hercegovoni i ne samo Republike Srpske nego i kompletne Srbije odnosno srbijanskog društva.

“Naime ako se prihvati 9.januar 1992.godine kao dan osnivanja RS-a onda Federacija ima pravo da podnese tužbu protiv RS-a za genocid u Srebrenici kao i svaki građanin za ratnu odštetu. Što znači da je svaka institucija sistema, vojska, policija i političke institucije odgovorna za praksu ratnih zločina, rekao je Kazaz.

On dodaje da je Tomislav Nikolić  jedan od direktnih učenika takve prakse i zato ga ne bi izenadilo da on vlastitu ratnu praksu simbolički kapitalizira u Banjaluci i odbrani neku vrstu njenih moralnih načela.

“ Jasno je da je takva vrsta moralnog legitimiranja ratnozločinačke prakse prisutna u RS-u, ali i na južnoslavenskom prostoru, od rata naovamo. Ovo je vrhunac takve prakse i zapravo neka vrsta najveće simboličke sramote za društveni prostor RS-a”, mišljenja je Kazaz.

Ocijenio je da bi Nikolić ostvario veliku političku korist dolaskom u Sarajevo.

“Njegov  dolazak u Sarajevo posvjedočio bi potrebu Srbije, odnosno regije za međunarodnom saradnjom ali valja napomenuti da odnosi nikada od rata nisu bili lošiji, da odnosi na relaciji Beograd – Zagreb su na najnižoj mogućoj tački. Čak se može govoriti o nekoj vrsti propagandog rata između Beograda i Zagreba. Sarajevo je u tome odnosu nebitno, ali u simboličkom smislu strašno važno za Nikolića. Zbog toga bi on u Evropi mogao imati veliku korist od te posjete”, kaže Kazaz.

Kazaz smatra da Nikolićev dolazak na obilježavanje dana RS-a prije posjete Sarajevu simbolizira dvostruktost srbijanske politike.

“To samo pokazuje suštinsku licemjernost politike i stalnu dvostruktost Vučić- Nikolićeve vlasti u Srbiji. Na jednoj strani je implicitno traženje da se u RS-u Karadžićevo nasljeđe učini moralno prihvatljivim a na drugoj strani je eksplicitna priča o dobrim odnosima između Beograda i Sarajeva, odnosno između srpske i bošnjačke i srbijanske etnopolitike”, rekao je Kazaz.

Mišljenja je da je Nikolić marginalna politička figura i da bi u tome kontekstu od većeg značaja bila Vučićeva posjeta, te da Sarajevo mora redefinisati svoj odnos prema Beogradu.

“Radi se o tome da je Tomislav Nikolić jedna vrlo nevidljiva pojava u srbijanskom društvu i njegova posjeta u pravom političkom smislu nije važna Sarajevu. Puno bi bila važnija Vučićeva posjeta ali Sarajevo više ne može sarađivati sa Beogradom na način na koji je to do sada činjeno. Kada kažem ne može sarađivati mislim na sljedeće: Ne može Beograd istovremeno podržavati Dodika i njegovu secesionističku politiku i ekonomski kolonizirati BiH. Sarajevo mora postaviti odnos reciprociteta u ekonomskom pogledu,  a u političkom smislu Sarajevo mora postaviti pred Srbiju kao potpisnicu Dejtonskog sporazuma, međunarodnu odgovornost za njenu dvostruku politiku”, istakao je Kazaz.

Kazaz smatra da iz političkog opticaja ne treba isključiti i povlačenje radikalnijih poteza poput otkazivanje posjete Nikoliću i dodaje da Sarajevo mora ponuditi preciznu viziju multietničke BiH te da se samo na takvoj viziji može pobjediti Dodikov secesionizam.

(Kliker.info-Vijesti)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku