hamburger-icon

Kliker.info

Enver Bijedić potvrdio : Kantonalni odbor SDP donio odluku o ulasku u vlast sa SDA u Tuzlanskom kantonu

Enver Bijedić potvrdio : Kantonalni odbor SDP donio odluku o ulasku u vlast sa SDA u Tuzlanskom kantonu

01 Jula
23:38 2019

Kantonalni odbor Socijaldemokratske partije (SDP) u Tuzlanskom kantonu donio je na današnjoj sjednici odluku o spremnosti da budu dio vladajuće većine u tom kantonu.

Kantonalni odbor SDP-a Tuzla donio je odluku da započne proces formiranja vlasti u sa SDA, bez obzira na ograničenja Glavnog odbora SDP-a.

Predsjednik KO SDP TK Enver Bijedić potvrdio je navedenu informaciju za portal Radiosarajevo.ba.

“Na sjednici Kantonalnog odbora je bilo prisutno 48 članova. Od tih 48, njih 44 je glasalo “Za”, a četiri su bila protiv ove odluke. A odluka je sljedeća da mi sa Kantonalnog odbora SDP-a želimo, tražimo, smatramo da trebamo biti dio vlasti na TK i da nam je to prioritetni zadatak. To smo pokušali na sjednicama Glavnog odbora i na Kongresu dogovoriti.  Nismo dobili potreban broj glasova”, kazao je Bijedić.

Nadalje, on je pojasnio da je ova odluka donesena “u interesu članova i glasača”.

“Oni su glasali za nas i omogućili nam da pobijedimo na izborima u oktobru prošle godine. Ogromno je nezadovoljstvo ljudi u TK koji javno govore da nikada više neće glasati za SDP ukoliko SDP ne bude dio vlasti. Logika je jednostavna. Zašto da glasaju za nas? Oni kažu: “Jesmo li glasali. Jesmo. Jeste li pobijedili? Jeste. Nećete u vlast, nećemo više glasati za SDP. Niste zaslužili!”. Iniciran takvim stavovima, mi smo donije odluku na KO SDP-a”, pojasnio je Bijedić.

Najavio je da će nakon ovakve odluke uslijedit pregovori. 

Neslužbeno se spominje mogućnost da će ovakvu odluku SDP-a u TK slijediti i SBB. Zasad navedeno nije potvrđeno. O tome nije mogao konkretnije govoriti ni sam Bijedić.

“Ne mogu govoriti kakva će nova konfiguracija buduće vlasti biti, jer još treba da pregovaramo. U svakom slučaju, ako bi Klub SDP-a koji broji 10 poslanika bio jedinstven, mi bismo imali bolju pregovaračku poziciju. Ako naš  Klub ne bude jedinstven, nego bude podijeljen, onda ćemo imati manji broj “dionica” pri formiranju vlasti”, istakao je Bijedić.

Na pitanje da li očekuje reakciju Centrale SDP-a i kakvu, Bijedić nije mogao odgovoriti.

“To treba pitati njih. Stvarno ne znam. Ovo je odluka kolektivnog organa. Čak 95 posto članova reklo “DA”. To je naš stav”,  zaključio je Bijedić.

F. Vele 

Podijeli

Jedan komentar

  1. zabrinuti građanin
    zabrinuti građanin 02 Jula, 10:10

    Moj stav u odnosu na “naš stav” je subjektivan ali onda “naš stav” u odnosu na Statut stranke je subjektivan.Vjernici imaju Boga za uzor u dobroti i prijetnji a ateisti riječ građanina i vlastiti obraz.Čitajte Dizdarević Z. pa će vam biti jasno gdje smo.

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku