hamburger-icon

Kliker.info

Emir Suljagić : Podžić glasao za Poplašena po Komšićevom nalogu !

Emir Suljagić : Podžić glasao za Poplašena po Komšićevom nalogu !

24 Februara
15:00 2016

Emirzeljko16Odluka lidera DF-a Željka Komšića da u stranački vrh i to na poziciju člana Predsjedništva vrati bivšeg generalnog sekretara Sifeta Podžića izazvala je kontroverze i podijelila javnost, a kod pojedinih bivših, ali i sadašnjh članova, izazvala nevjericu.

S jedne strane, dok jedni ovakav Komšićev potez nazivaju “racionalnim i pragmatičnim”, pravdajući ga i potrebom nužnog osnaženja stranačke kadrovske infrastrukture, drugi, pak, smatraju da se na ovaj način lider DF-a “potpuno ogolio te pokazao autokratski način vođenja partije”.

Podsjećamo, zbog afere “Poplašen” izbile su velike turbulencije u DF-u, koje su, na kraju, rezultirale izbacivanjem iz stranke članova Predsjedništva Reufa Bajrovića i Emira Suljagića, te smjenom Podžića s pozicije generalnog sekretara. Afera je izbila nakon što je Podžić kao delegat u Domu naroda glasao za profesora Nikolu Poplašena, inače odlikovanog četničkog vojvodu, za člana UO Agencije za visoko obrazovanje, što je izazvalo ogorčenje u stranci.

Najveći ceh su na kraju platili Bajrović i Suljagić, za koje je Komšić smatrao da su najodgovorniji “za dizanje pobune” protiv Podžića, pa je izdejstvovao njihovo ekspresno isključenje iz stranke. Stvar je bila već pomalo zaboravljena, no ponovno Podžićevo vraćanje u stranački vrh, ovoga puta na poziciju člana Predsjedništva, imalo je veliki odjek, a reagirali su i Suljagić i Bajrović.

Zlatko Miletić, generalni sekretar DF-a, kaže da u jednoj ovakvoj odluci nema ništa neobično.

“Odluka je u skladu sa Statutom, jer predsjednik ima pravo da u kontekstu regionalne, nacionalne i druge zastupljenosti, može predložiti kandidate u Predsjedništvo. Dakle, čovjek se pozvao na Statut i imenovao ne samo Podžića, već osam novih članova, među kojima je i potpredsjednik FBiH Milan Dunović”, kaže Miletić.

Emir Suljagić zaključuje da se sada “slobodno može pretpostaviti da je Podžić glasao za Poplašena po Komšićevom nalogu”.

“Komšić je lagao u decembru prošle godine, kada je staljinistički protjerao Bajrovića i mene iz stranke, kao što svima laže sve od početka, ponajprije građanima koji sigurno nisu glasali za ljude koji će pružati podršku četničkim vojvodama”, ističe Suljagić.

Bajrović, pak, smatra da je ovim činom “DF izgubio pravo da kritikuje bilo koga na temu vrijednosti”.

“DF je osnovan kao reakcija na Lagumdžijinu izdaju građanske ideje i staljinističko vladanje SDP-om. Komšić danas radi istu stvar. Diktatorskim vođenjem stranke uspio je da odgovornost za izdaju temeljnih vrijednosti stranke prebaci na sve njene članove”, kaže Bajrović.

Podsjeća da je takva politika “rezultirala krahom SDP-a na općim izborima 2014. te da DF ide upravo istim putem”. O svemu smo željeli čuti i stav samog lidera DF-a, ali Komšić nije odgovarao na naše pozive i SMS poruke.

Podijeli

Jedan komentar

  1. puka 59 - POPRAVNI
    puka 59 - POPRAVNI 24 Februara, 20:48

    VETERANI 317 SBBR HEROJ GRADA SA KAPIJE BOSNE SU BILI UBJEĐENI DA LJILJAN VRŠI DIFERENCIJACIJA POPLAŠENIH U STRANCI ALI SU SVATILI DA JE NAPRAVIO DODATNI GAF I NEKA MU JE BOG NA POMOĆI DOK SE NE UTOPI KAO VELIKI BRAT SDP .POZDRAV DOMOVINI DO OPĆINSKIH .

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku