hamburger-icon

Kliker.info

Emir Suljagić : Ljubić i Čović optužuju SAD za rušenje ustavnog poretka BiH

Emir Suljagić : Ljubić i Čović optužuju SAD za rušenje ustavnog poretka BiH

10 Aprila
16:51 2018
Komentarišući podršku Sjedinjenih Američkih Država prijedlogu reduciranja nadležnosti Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, predsjednik Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić danas je kazao kako je razočaran tom podrškom.

“Razočaravajuća činjenica je kako su domaćini sastanka (Cormack i Wigemark) sastanak ocijenili ‘pozitivnim i konstruktivnim’ iako su iskazani stavovi bošnjačkih lidera neutemeljeni, neustavni i suprotni Odluci Ustavnog suda BiH, te da vode ka rušenju ustroja Daytonske Bosne i Hercegovine”, navodeno je u saopćenju HNS-a kojeg potpisuje predsjednik Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić.

Predsjednik političkog savjeta Građanskog Saveza Emir Suljagić smatra da zapravo Božo Ljubić, a sljedstveno tome i Dragan Čović u nemogućnosti da se suoče sa realnošću optužuju Sjedinjene Američke Države za rušenje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine.

“Više je nego očito da su Sjedinjene Američke Države prozrele namjeru takozvanog HNS-a koji nije ništa drugo do produžena ruka zagrebačke politike, za suspendiranjem ustavnog poretka Bosne i Hercegovine, putem političkog pritiska na Ustavni sud, koji naglašavam, dolazi direktno sa Pantovčaka”, navodi Suljagić u izjavi za Vijesti.ba.

Dodao je Sjedinjene Američke Države prepoznale destruktivni potencijal HDZ-ovog prijedloga izmjena Izbornog zakona.

“SAD kao tvorci i Vašingtonskog i  Dejtonskog mirovnog sporazuma očito prepoznaju najgrublje nastrajte zagrebačke politike na temeljne principe koji su definirani tim sporazumima. Iako su oni potpisani u uslovima agresije na Bosnu i Hercegovinu od strane dvije susjedne zemlje, sa stanovišta zapadno-demokratskih vrijednosti nedopustivo je dalje proširivanje kolektivnih  na uštrb individulanih prava. Naravno, potpuno je nebitno da li je to Čoviću i Ljubiću jasno. Ono što je bitno u ovom trenutku, jeste da se stvari prilično kristališu. Iza očuvanja Bosne i Hercegovine kao države i njenog ustavnog ustrojstva stoje demokratska građanska većina i SAD, a tome nasuprot politička manjina iza koje stoje Dodik i Rusija”, zaključio je Suljagić.

(Kliker.info-Vijesti)

Podijeli

Jedan komentar

  1. Idriz
    Idriz 11 Aprila, 11:31

    Zao mi je Emira, mnogo ljudi zivi u njegovoj glavi, dobar je za posmatranje…
    Kako ono rece Lovrenovic….

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku