hamburger-icon

Kliker.info

Emir Suljagić: Boli me što su srebreničke žrtve bile uzaludne

Emir Suljagić: Boli me što su srebreničke žrtve bile uzaludne

08 Jula
16:35 2016

suljagicMemorijalni centar u Potočarima pretvorio se u pogrebno društvo koje je na budžetu države, kazao je Emir Suljagić u Novom danu.

Suljagić je kao dvadesetogodišnjak preživio genocid u Srebrenici jer je u to vrijeme radio za UN. Dugogodišnji je novinar, izvještavao je, između ostalog, iz Haaga. Autor je knjige “Razglednica iz groba”. Doktorirao je na Institutu za mirovna istraživanja i sigurnosne studije u Hamburgu. Danas je direktor Političkog savjeta stranke “Građanski savez”.

Svake godine, na godišnjicu genocida u Srebrenici, osjeća se sve gore, otkrio je Suljagić.
“Nikad nije lako na 11. juli. Naučite kada preživite takve događaje da je najveća laž da vrijeme sve liječi. Vrijeme ne liječi ništa ili malo toga”, kazao je on i dodao:

“Što sam stariji sve me više pogađa da je žrtva bila uzaludna, da porodice ubijenih neće doživjeti nikavu zadovoljštinu i da je rezultat svega toga da živimo u najneprevednijem društvu u Evropi. Da se mogu vratiti u ‘95 kazao bih tim ljudima da su uzalud davali živote. Boli me činjenica da smo postali narod koji se busa epitetom žrtve, a koji je prihvatio biti dijelom ovog nepravednog društva”.

Suljagić je preživio srebrenički genocid zahvaljujući, kako kaže, Ujedinjenim narodima za koje je radio tada kao 20- godišnjak.

“12. jula 1995 izašao sam iz fabrike u Potočarima i krenuo u pravcu Srebrenice. Naišao sam na Ratka Mladića i jedan sam od dvojice ljudi koji su preživjeli taj susret. Nisam imao dilemu šta će se dogoditi sa zarobljenim Srebreničanima. Do 21. jula sam ostao u Srebrenici, a onda me je UN, zajedno sa kolegom Hasanom, izvukao iz Srebrenice. Imao sam puni uvid u jednu od najvećih izdaja kojoj je čovjek mogao svjedočiti kada UN nije intervenisao.Vrlo rano sam naučio kako izdaja izgleda”, istakao je gost Novog dana.

Otkrio je da ima problem sa “memorijalizacijom” obilježavanja 11. jula u Srerenici. Memorijalni centar u Potočarima pretvorio se u pogrebno društvo koje je na budžetu države. Gdje su studije o Srebrenici i zašto čekamo da to stranci urade za nas, pita se doktor.

(Kliker.info-N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku