hamburger-icon

Kliker.info

Emir Ramić : Napravimo potrebne korake da država BiH ima svoj državni, diplomatski glas u Washingtonu

Emir Ramić : Napravimo potrebne korake da država BiH ima svoj državni, diplomatski glas u Washingtonu

14 Aprila
16:14 2023

Povodom izjave ambasadora BiH u SAD Bojana Vujića da nije optimista po pitanju BiH, jer bošnjačka politika ruši BiH,  reagovao je Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} i  poslao pismo članovima Predsjedništva i Ministru vanjskih poslova BiH sa zahtijevom za akciju.

-Vrijeme je za akciju. Napravimo potrebne korake da država BiH ima svoj državni, diplomatski glas u Vašingtonu. Milorad Dodik je zavladao u Vašingtonu, bitnoj diplomatskoj svjetskoj destinaciji, aktivira svoje lobiste, podređuje svoga ambasadora svojim separatističkim ciljevima i interesima, mijenja karakter rata u BiH, revidira sudske, naučne i historijske činjenice i glorifikuje osuđene ratne zločince.

Ambasada BiH u SAD postala je leglo sepatarizma, laži, obmane i nepravde. U njoj antibosanski ambasador direktno djeluje protiv BiH. Njegova antibosanska diplomatija urušava državu. Već smo u više pisanih obraćanja Predsjedništvu i Ministarstvu vanjskih poslova upozoravali da se rat u BiH nastavlja drugim sredstvima, između ostalog i diplomatskim.

Negiranje sopstvene države od strane ambasadora u BiH u SAD stavlja BiH u težak položaj. U navedenoj ambasadi niko ne predstavlja državne interese u momentu kada je BiH napadnuta od antibosanske koalicije. Treba li to dokazivati? Država je izdana od ambasadora koga je postavio Milorad Dodik i koji zastupa njegove, secesionističke, antibosanske politike. Vrijeme je za akciju.

Napravimo potrebne korake da država BiH ima svoj državni, diplomatski glas u Vašingtonu. Zaštitimo zajednički bosanskohercegovačku državu u SAD. Zahvaljujući Miliradu Dodiku rušitelj BiH je zauzeo mjestu u SAD koja tako nije državna, već antidržavna, entitetska. Takva diplomatija detaljno demontira ugled države na veoma važnom i osjetljivom polju diplomatije Vašingtonu. To direktno slabi i ponižava ugled BiH u SAD, slabi njenu političku, ekonomsku, kulturnu i naučnu moć, slabi značaj bosanskohercegovačkih vrijednosti.

BiH treba diplomatu koji će se boriti za BiH u najmoćmijem gradu svjetske politike. U tom smislu još jednom pozivamo Predsjedništvo i Ministarstvo vanjskih poslova BiH, najodgovornije državne institucije za vanjsku politiku, da odlučnim djelovanjem pokažu da ambasada BiH u SAD nije oteta iz redovne državne nadležnosti i da ne pripada entitetu RS i secesionističkim partijskim vođama, već državi BiH. Tražimo sankcionisanje navedenog ambasadora koji sve ozbiljnije narašava ugled države BiH, navodi seu saopštenju za javnost Instituta za istraživanje genocida Kanada. Saopštenje potpisuje direktor pomenute naučne institucije.dr. Emir Ramić.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku