hamburger-icon

Kliker.info

Emir Ramić : Bosanskohercegovačka zajednica u Kanadi traži ponovno otvaranje ambasade Kanade u BiH

Emir Ramić : Bosanskohercegovačka zajednica u Kanadi traži ponovno otvaranje ambasade Kanade u BiH

22 Marta
06:07 2017

Bosanskohercegovačka zajednica u Kanadi traži ponovno otvaranje ambasade Kanade u Bosni i Hercegovini, ističe se u pismu koje je  prof. Emir ramić, u ime zajednice , uputio na adresu Chrystia Freeland, ministrice vanjskih poslova Kanade. Pismo profesora Ramića prenosimo u cijelosti .

Poštovana Ministrice Freeland,

Ambasada Kanade u Sarajevu zvanično je zatvorena 1. augusta 2009. godine. Odluka o zatvaranju ambasade Kanade u Sarajevu je donešena početkom 2009. godine i usmeno najavljena od ambasadora Bosne i Hercegovine u Otavi u maju 2009. Službena diplomatska nota o zatvaranje ambasade Kanade u Sarajevu nikada nije dostavljena. Vlada Kanade je opravdala ovu iznenađujuću odluku sa preispitivanjem ekonomske opravdanosti diplomatskih predstavništava u svijetu.  Tada je napomenuto da Vlada Kanade stalno prati opravdanost rada svojih diplomatskih predstavništava u svijetu.

Građani Kanade koji posječuju Bosnu i Hercegovinu moraju sada kontaktirati ambasadu Kanade u Budimpešti, Mađarska.  Ranije je bilo govora o otvaranju konzulata Kanade u Sarajevu, ali se to nikada nije dogodilo. Vlada Kanade je zatvorila ambasadu u Sarajevu na brz način bez ponude programa strategije, kako nastaviti i poboljšati diplomatsko konzularni rad Kanade u Bosni i Hercegovini.  Kanadska diplomatska zajednica, Bosanska zajednica u Kanadi i mnogi građani Kanade su neprijatno iznenađeni zatvaranjem ambasade u Sarajevu. Mnogi smatraju da je ambasada zatvorena zbog ideloških razloga administracije tadašnjeg premijera Harpera.

Kanada je otvorila ambasadu u Sarajevu 1996. godine, po završetku rata u Bosni i Hercegovini. Tada Kanada postaje član Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini, koji je  osnovan od strane Vijeća sigurnosti UN u cilju praćenja implementacije Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ambasada Kanade u Sarajevu je zatvorena u jeku borbe građana i naroda Bosne i Hercegovine za bolju budućnost svoje države i društva.

Iznenadno zatvaranje ambasade je došlo uprkos činjenici da se u to vrijeme u Bosni i Hercegovini još nalazile kanadske mirovne snage, najuspješnije mirovne snage u historiji Kanade. Više od 40 hiljada kanadskih vojnika je služilo u mirovnim operacijama u Bosni i Hercegovini. Kanadska vlada je realizovala više od 120 projekata u Bosni i Hercegovini čija je vrijednost iznosila više od 140 miliona kanadskih dolara. Odmah poslije zatvaranja ambasade, Bosna i Hercegovina je zatražila ponovno otvaranje diplomatskog predstavništva Kanade u Sarajevu.

Prvi službeni zahtjev za ponovno otvaranje ambasade Kanade u Bosni i Hercegovini  predložen je tokom zvanične posjete delegacije Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine na čelu sa trenutnim ministrom vanjskih poslova.   Ministar Igor Crnadak, koji se sastao s ministrom vanjskih poslova Stephane Dion 16 jula 2016. obećao je da će Kanada u skladu sa novom vladajučom liberalnom politikom o otvaranja Kanade u svijetu, ozbiljno preispitati pitanje ponovnog otvaranja kanadske ambasade u Sarajevu. Ministar Dion također je obećao da će uskoro Kanada otvoriti počasni konzulat u Sarajevu.

Na žalost od tada ništa ozbiljno nije učinjeno u smislu poboljšavanja diplomatskog profila Kanade u Bosni i Hercegovini. Kanada je i dalje članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira.   Želimo vas podsjetiti da više od 100.000 građana Bosne i Hercegovine živi u Kanadi. Većina od njih su priznati članovi kanadske zajednice. Kao Kanađani koji vole svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu oni su zabrinuti činjenicom da Kanada nema svoje diplomatsko predstavništvo u Bosni i Hercegovini.  Na osnovu svega navedenog tražimo od Vas da ozbiljno razmotrite pitanje ponovnog otvaranja ambasade Kanade u Bosni i Hercegovini.

Ponovno otvaranje ambasade Kanade u Sarajevu značilo bi mnogo tako potrebnoj demokratizaciji bosanskohercegovačkog društva i države, procesu evroatlanskih integracija, boljem diplomatskom, ekonomskom kulturnom i naučnom povezivanju dvije zemlje. Država koja je tako mnogo uradila na planu priznavanja bosanskog jezika, narodnog imena Bošnjak, istine o agresiji i genocidu i pravdi za žrtve tih strašnih zločina treba imati svoju ambasadu u Sarajevu.

(Kliker.info)

Podijeli

2 0 komentara

 1. Gacko
  Gacko 22 Marta, 15:12

  Postovani Emire.
  Molim vas da me kontaktirate a moj telef broj imate.Mislim da je plodotvorno.
  Hvala.

  Odgovori
  • Harun
   Harun 27 Marta, 13:40

   Gacko …. O cemu ti, pojasni i nama o toj plodotvornost ??

   Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku