hamburger-icon

Kliker.info

Emir Kusturica : Kusturica: Žele da me otjeraju iz Andrićgrada!

Emir Kusturica : Kusturica: Žele da me otjeraju iz Andrićgrada!

26 Januara
17:31 2013

Reditelj Emir Kusturica došao je u žestok sukob s vlastima u Višegradu koje od lokalnih izbora u oktobru 2012. godine predvodi Srpska demokratska stranka (SDS) umjesto dosadašnjeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, izvještava novinar agencije Anadolija (AA).Kusturica je danas srbijanskim medijima izjavio kako se ”plaši da žele da mi otmu Andrićgrad” kojeg poznati reditelj gradi u Višegradu. Andrićgrad je projekt oko kojeg je posljednjih mjeseci bilo dosta kontraverzi."U Višegradu se vodi borba između civilizacije i anticivilizacije. Ovo drugo zastupa općinska vlast, funkcioneri SDS, čija su najveća kulturna djela džip ”micubiši” na plin i pjevačica Stoja. Danima vode medijsku hajku protiv mene. Plašim se da žele da mi otmu Andrićgrad", rekao je Kusturica.
 
On je naveo da je lokalnoj vlasti sporno poslovanje Andrićgrada, dodajući kako su zbog toga plasiraju priče o ”poravnanju računa” s njim. Dodao je kako je shvatio da hoće da ga otjeraju iz Andrićgrada "i da oni ujašu na bijelom konju"."Interes im je novac…Ali, neće me pokolebati, nastavljamo s ulaganjima. Andrićgrad će biti završen, postat će kulturološka i slavenska tvrđava, jača i od mene, i od njih, i od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i trajat će stoljećima", istakao je Kusturica.I SDS-a su danas uzvratili Kusturici, pitajući ga zašto je nervozan?
 
”Vjerujemo da Kusturica nije jedan od mnogih koji su nacionalne interese Srba stavili u kontekst ličnog bogaćenja. Zahtjev općine Višegrad, da utrošak para za izgradnju Andrićgrada bude transparentan i da se razjasni vlasnička struktura, ni na koji način nije bio usmjeren protiv tog projekta kojeg podržavamo, niti protiv ličnosti Emira Kusturice”, saopćeno  je iz SDS-a, prenosi novinar AA.Pitaju se i ”zar nije normalna stvar da građani općine Višegrad imaju uvid u potrošnju sredstava koja oni otplaćuju u vidu kredita”? Napominju kako su i sredstva iz budžeta RS, također, sredstva građana.Dodaje se i da je normalna stvar da se utvrdi kakva je vlasnička struktura u Andrićgradu i koliko je ko para uložio u izgradnju. Pogotovo, kako su istakli, jer Vlada RS tvrdi da će vlasnička struktura biti ustanovljena tek na kraju projekta. S druge strane, navode iz SDS, Emir Kusturica tvrdi da je ona već sad poznata i da je on vlasnik 51 posto Andrićgrada.
 
"Kusturica bio je aktivan na proteklim izborima i još uvijek je u promociji Milorada Dodika i SNSD-a i na taj način sebe je doveo u poziciju učesnika na političkoj sceni u RS. Stoga će SDS podržavati aktivnosti koje su vezane za kulturu, ali i odgovoriti na one koje su vezane za promociju bilo koje stranke", navodi se u saopćenju SDS-a.Predsjednik SDS Mladen Bosić početkom ovog mjeseca je izrazio sumnje na račun vlasničke strukture i finansiranja Andrićgrada.Kusturica je tokom 2012. godine došao u sukob i sa građanima Trebinja i Rogatice zbog, kako su tvrdili, otimačine kamena sa starih objekata i kulturnih spomenika u tim dijelovima BiH. (Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku