hamburger-icon

Kliker.info

Emir Kremić pojašnjava : Od 2013. do 2016. godine registriran odlazak 10.041 osobe iz FBiH (Video)

Emir Kremić pojašnjava : Od 2013. do 2016. godine registriran odlazak 10.041 osobe iz FBiH (Video)

05 Novembra
15:31 2017

Direktor Federalnog zavoda za statistiku Emir Kremić ističe da se podaci izneseni u javnosti od drugih organizacija ne podudaraju sa službenim podacima koji se vode u skladu s pozitivnim zakonskim propisima i propisima EU i metodologijom.

Direktor Federalnog zavoda za statistiku Emir Kremić kazao je da je, u periodu od 2013. godine, uistinu evidentan konstantan pad broja stanovnika, ali da se podaci izneseni u javnosti od drugih organizacija ne podudaraju sa službenim podacima koji se vode u skladu s pozitivnim zakonskim propisima i propisima EU i metodologijom.

– Brojka od 151.000 osoba koje su u četiri godine napustile BiH je preuveličana, daleko je od realnog stanja. Čak i da naši podaci deset, dvadeset ili čak za trideset posto imaju statističku grešku, to opet nije ni približno iznesenom podatku. Iznošenje takvih podataka može biti opasno, može imati za cilj stvaranje određene nestabilnosti u društvu – kazao je on za Fenu.

Naglasio je da bi se (da je tačan broj koji iznosi nevladin sektor) to odrazilo i na plaće i penzije, jer se i indeks BDP-a radi na osnovu procijenjenog broja stanovništva kao i drugih parametara propisanih metodologijom a zasnovanih na administrativnim podacima dobivenim od nadležnih državnih organa što je u skladu s uredbom EU.

Kremić ističe da je, u skladu sa zakonom, Federalni zavod za statistiku jedini nadležan organ za prikupljanje, obradu, analizu i objavljivanje statističkih podataka, a preuzima ih i Eurostat kao glavna statistička institucija iz EU a sve u vezi sa članom 34 stav 2 Zakona o statistici FBiH u kojem se kaže „ako u objavljenim statističkim podacima postoje razlike, zvaničnim se smatraju podaci koje je objavio ili utvrdio Federalni zavod za statistiku“.

image
BROJ REGISTROVANIH ODLAZAKA IZ FEDERACIJE BIH U INOZEMSTVO PO STAROSNIM GRUPAMA, 2013-2016.

– Negativan je trend prisutan i statistika to pokazuje, ali moramo objaviti stvarne podatke onako kako su zvanično objavljeni od Federalnog zavoda za statistiku za nivo FBiH. Ti podaci pokazuju da se npr. u prošloj godini odjavilo 2.570 osoba u FBiH, a prebivalište su prijavili najčešće u Hrvatskoj, Srbiji, Makedoniji, Njemačkoj, Austriji, Sloveniji – naglasio je i dodao da taj broj iznosi 4.019 za nivo BiH.

Precizirao je da je, u periodu od 2013. do 2016. godine, registriran odlazak 10.041 osobe iz FBiH i pojasnio da su to oni ljudi koji borave u inozemstvu više od tri mjeseca. Oni su svoje prebivalište prijavili u inozemstvu, kod bh. diplomatsko – konzularnog predstavništva. To su podaci dobiveni od nadležnih državnih organa BiH i objavljeni u Biltenu o migracijama stanovništva za 2016. godinu.

Kremić je kazao da BiH slijedi najviše statističke standarde odnosno Federalni zavod za statistiku u svom radu (držeći se prethodno određenim zajedničkim definicijama i pojmovima i zasnivajući svoje statističke podatke na izvorima administrativnih podataka dobivenih od relevantnih državnih organa, agencija i ustanova) ukazuje da se ponaša u skladu s Uredbom Evropske unije i Provedbenom uredbom gdje je posebno naglašeno da se statistički podaci moraju temeljiti na zajedničkim definicijama i pojmovima i da države članica EU trebaju da temelje svoje statističke podatke na izvorima administrativnih podataka.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku