hamburger-icon

Kliker.info

Emir Kremić : Ni Dodik ni Ivanić nisu nadležni za objavljivanje rezultata popisa

Emir Kremić : Ni Dodik ni Ivanić nisu nadležni za objavljivanje rezultata popisa

02 Juna
18:09 2016

kremic72Direktor Zavoda za statistiku FBiH Emir Kremić ponovio je danas da će rezultati popisa stanovništva biti objavljeni u skladu sa zakonskim propisima, uprkos političkom pritisku na statističke institucije u našoj državi. Statistika i njene metode ne poznaju političke dogovore i kompromise, objavljivanje rezultata popisa pitanje je struke, a ne politike, kategoričan je Kremić u izjavi za Vijesti.ba.

Prokomentarisao je današnji sastanak člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i predsjednika RS-a Milorada Dodika u Banjaluci, koji su se saglasili da srpski predstavnici u Agenciji za statistiku BiH ne trebaju da učestvuju u radu te institucije, ukoliko se ne riješe problemi u vezi s popisom stanovništva na koje ukazuje RS, kao i da Zavod za statistiku RS-a ne sarađuje s drugim statističkim organizacjama u BiH.

“Državna Agencija za statistiku nadležna je za provođenje popisa. Dakle, nisu to pojedinci koje pominjete, niti je to u opisu njihovog radnog mjesta, u skladu sa zakonom. Ovo je miješanje u integritet i predstavlja politički mobing i presing na ljude koji rade u statističkim institucijama. Jednostavno hoće da nas nauče da jedan plus jedan plus jedan nije tri, nego možda dva”, kazao je Kremić.

Napomenuo je da postoji mogućnost da jedan od članova Predsjedništva BiH pred Ustavnim sudom BiH pokrene ustavni spor, ukoliko smatra da nešto nije u redu.

“Sve ostalo je politikanstvo”, dodao je direktor Zavoda za statistiku FBiH.

Odluka direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva, smatra, dokaz je da ova institucija ne želi biti alibi pojedinim članovima Centralnog popisnog biroa iz RS za, kako je rekao, ozakonjenje nezakonitih radnji.

“Između ostalog, oni su javno tražili i zalagali se za to da se podaci prepravljaju. Šta se može očekivati od takvih institucija, kada njihovi čelnici traže prepravljanje podataka?!”, upozorava Kremić.

U izjavi za Vijesti.ba jasno je poručio da će, ukoliko se ne ispoštuje zakonski rok za objavu rezultata popisa stanovništva, insistirati da se snimci sa sjednica Centralnog popisnog biroa upute prema Tužilaštvu BiH, kako bi se “stvari dovele na čistac”.

Uputio je apel svim odgovornima da se distanciraju od statističkih institucija i dopuste im da rade posao za koji su stručni, u skladu sa zakonom.

“Ako se neko boji šta će pokazati statistički podaci, onda je to to. Neka se ne vrši pritisak na statističke institucije. Danas ću uputiti pismo prema međunarodnoj zajednici i zatražiti da se ljudi koji rade u statističkim institucijama zaštite od ovakvog političkog presinga. Mi ćemo objaviti i BiH će imati rezultate popisa. Ovo pitanje se ne treba politizirati”, zaključio je Kremić.

(Kliker.info-Vijesti)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku