hamburger-icon

Kliker.info

Eldin Hadžović : Test za Sarajevo

Eldin Hadžović : Test za Sarajevo

30 Aprila
13:11 2010

Piše : Eldin Hadžović (BH Dani)

Nevjerovatno je kako bošnjački političari upadaju i u najprovidnije zamke koje im priprema politička, medijska i paracivilna infrastruktura Republike Srpske zadužena za servisiranje šovinističke strategije Milorada Dodika. Najsvježiji primjer je glupa reakcija sarajevskog gradonačelnika Alije Behmena, koji je od policije zatražio zabranu najavljenog i prijavljenog obilježavanja pogibije pripadnika Vojske Jugoslavije koje se dogodilo 3. maja 1992. godine u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici. Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske najavio je polaganje cvijeća u ulici u kojoj su živote izgubili pripadnici agresorske, strane vojske koja je dan ranije kidnapirala predsjednika Predsjedništva, bjesomučno granatirala Sarajevo i pokušala zauzeti zgradu Predsjedništva u centru bh. prijestolnice.

Naravno, nije nimalo slučajno što se Dodikov fantomski odbor "oslobodilačkih ratova" aktivirao baš sada i zašto je odabrao baš Dobrovoljačku ulicu. Naime, nakon istambulskog sastanka predsjednika Tadića i Silajdžića Dodikov režim trese vidna panika – Srbija je već usvajanjem Deklaracije o Srebrenici poslala signal da više ne pristaje biti talac Dodikovog destruktivnog nacionalizma. S druge strane, odabir Dobrovoljačke ulice, a ne lokaliteta Kazana, jasna je provokacija koja otkriva da cilj najavljenog okupljanja nije odavanje pijeteta žrtvama bošnjačkih zločina nad nedužnim srpskim žrtvama opsade Sarajeva.

Upravo iz ovih razloga najgori odgovor sarajevskih vlasti jest zahtjev gradonačelnika Behmena za zabranom održavanja skupa u Dobrovoljačkoj ulici. Naime, nekoliko desetina ili stotina ljudi koji bi došli u Sarajevo položiti cvijeće u Dobrovoljačkoj ulici može promijeniti karakter rata taman koliko i tvrdnja Radovana Karadžića pred Haškim tribunalom da srpske snage nisu tri i po godine držale Sarajevo pod opsadom već da su branitelji Sarajeva svojim otporom tri i po godine držali srpske snage nad obručem oko grada. Zahtjevom sarajevskoj policiji da zabrani zakazanu posjetu Dobrovoljačkoj ulici, gradonačelnik Behmen je postigao efekat upravo suprotan od onoga koji je navodno želio postići: providnu provokaciju koja zaslužuje dostojanstveni prezir Sarajlija sam je pretvorio u skup visokog sigurnosnog rizika. Ponuđeno obrazloženje motiva za njegov zahtjev bilo je nedovoljno, a dodatna nije bilo moguće dobiti iz nevjerovatnog razloga: novinarima pozvanim na konferenciju za novinare u Lukašenkovom maniru bilo je onemogućeno postavljanje pitanja, a dopisniku medija iz Republike Srpske drsko je poručeno da "pitanja postavlja Miloradu Dodiku u Banjoj Luci, a ne u Sarajevu".

Predsjednica Suda Bosne i Hercegovine Meddžida Kreso odredila je mjeru odnosa prema skupu u Dobrovoljačkoj ulici koja teško da može povrijediti bilo koga osim jeftinih politikanata. Ona je izjavila da ne vidi razlog zašto bi trebalo spriječiti najavljeni skup: "Niko iz pravosuđa ne može komentirati bilo koji događaj u koji se umiješa politika, ali kao čovjek smatram da porodicama svih žrtava, bilo gdje da su, treba omogućiti da na miran i dostojanstven način odaju počast svojim najmilijim." Kada je Zlatko Lagumdžija postavio "mladog i perspektivnog" Behmena za gradonačelnika Sarajeva, rekao je da njegovo imenovanje služi na čast funkciji na koju je postavljen. Nažalost, spomenuti zahtjev aktuelnog gradonačelnika svjedoči da čak i današnje Sarajevo, a pogotovo ono ratno, nije zaslužilo takvo poniženje da se na časnoj funkciji prvog čovjeka grada nađe osoba poput Alije Behmena.

Sada se postavlja ozbiljno pitanje koga Behmen imitira – a potpuno je jasno da bošnjačka politika svoje najkarikaturalnije lice pokazuje upravo onda kada se njeni protagonisti pokušavaju služiti metodama srpske politike, kakvu je nekoć u Bosni i Hercegovini personificirao Radovan Karadžić, a danas Milorad Dodik. Ovaj potonji, prema raspoloživim informacijama, likuje zbog razdražljive reakcije Behmena i bošnjačkih boračkih udruga. Povede li se za svojim gradonačelnikom, Sarajevo će se ponijeti baš onako kako je zvanična Banja Luka (zvanično: Milorad Dodik) samo poželjeti mogla. Ako to do sada nije bio, Behmen ima ozbiljne šanse da postane novi guru nogometnih navijača i vehabijske "braće" čiji su bijes imali priliku da osjete posjetitelji 1. Queer Sarajevo Festivala onomad ili zgrada Vlade Federacije BiH prošle sedmice. Ako prema povorci koja 3. maja namjerava "prošetati i upaliti svijeće" makar i slučajno poleti kamenica, Sarajevo će se pozdraviti sa svojom moralnom veličinom, koja se ogleda upravo u dostojanstvu Sarajlija s kojim su pretrpjeli najdužu opsadu u historiji i barbarstvo za koje se vjerovalo da je umrlo u berlinskom bunkeru prije tačno 65 godina – 30. aprila 1945.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku