hamburger-icon

Kliker.info

“El Comandante” ispraćen na vječni počinak: Sahranjen Fidel Castro (Video)

“El Comandante” ispraćen na vječni počinak: Sahranjen Fidel Castro (Video)

04 Decembra
16:28 2016

castrosahrana3Urna sa pepelom bivšeg kubanskog predsjednika Fidela Castra sahranjena je tokom privatne ceremonije na groblju u Santiagu.Ovim je okončana devetodnevna žalost koju su kubanske vlasti proglasile povodom smrti lidera koji je tom zemljom vladao skoro pola stoljeća.

Vojna kolona sa Castrovim posmrtnim ostacima pokrivenim nacionalnom zastavom krenula je sa Trga revolucije u Santiagu rano jutros, prošavši pored nekoliko hiljada ljudi poredanih u redove duž ceste sa kubanskim zastavama u rukama, koji su uzvikivali “Zauvijek živi Fidel”, do groblja “Santa Ifigenia”.

Kubanska vojska ispalila je 21 pluton dok je masa na ulazu u groblje pjevala kubansku himnu, a vojna kolona je na samo groblje stigla 40-ak minuta kasnije.

Ceremonija sahrane je trajala više od sat vremena, a obavljena daleko od očiju javnosti, dok su je i kubanski zvaničnici pratili u prenosu uživo na nacionalnoj televiziji.

Odluka o održavanju sahrane u privatnosti došla je dan nakon što je Castrov brat, predsjednik Kube Raul Castro, rekao da će biti zabranjeno davanje imena ulicama i spomenicima po bivšem lideru. On je također zabranio izgradnju kipova bivšeg lidera i ikone kubanske revolucije, pozvavši se na Castrovu želju da se na ovaj način izbjegne izgradnja kulta ličnosti.

“Lider revolucije odbio je bilo kakvu manifestaciju koja bi nagovještavala izgradnju kulta ličnosti i ostao je pri tome i posljednjih sati svog života, insistirajući da, kad umre, njegovo ime i obožavanje njega nikada ne bude korišteno za davanje imena institucijama, ulicama, parkovima ili drugim javnim mjestima, i da nikada ne budu podizani kipovi ili druge forme posveta”, rekao je u govoru u Santiagu Raul Castro.

Najavio je kako će na narednoj sjednici kubanski parlament glasati o zakonu kojim će biti ispunjene posljednje želje njegovog brata Fidela, koji je umro u 90. godini.

Fidel Castro odstupio je s dužnosti 2006. godine.

(Klker.info-AA)

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku