hamburger-icon

Kliker.info

Ekstremizam u predizbornoj Americi : Trinaest muškaraca optuženo za planiranje otmice guvernerke Michigana

Ekstremizam u predizbornoj Americi : Trinaest muškaraca optuženo za planiranje otmice guvernerke Michigana

09 Oktobra
16:33 2020

Tužioci su saopštili da je grupa muškaraca planirala da okupi više od 200 pristalica i upadne u zgradu državnog parlamenta u Lansingu, a da guvernerku otme u njenom ljetnjikovcu.

Guvernerka Whitmer se često sukobljavala sa predsjednikom Donaldom Trumpom oko restrikcija zbog pandemije koje je uvodila u svojoj državi.

Ona je optužila Trumpa da je podstakao politički ekstremizam, a posebno je naglasila to što tokom debate sa Joeom Bideno nije eksplicitno osudio rasiste.

“Kada se lideri sastaju sa domaćim teroristima, ohrabruju i legitimizuju njihovo djelovanje, oni su saučesnici”, rekla je Whitmer.

Trump je Whitmer odgovorio na Twitteru konstatacijom da “katastrofalno radi svoj posao” i da nije zahvalna administraciji.

“Moj Sekretarijat za pravosuđe i federalna policija su otkrili da se planira otmica guvernerke Michigana. Umesto da kaže hvala, ona me naziva rasistom”, napisao je Trump.

Joe Biden je u saopštenju optužio Trumpa da je “dao vjetar u leđa rasistima i mržnji u Americi”.

Interne bilješke američkih bezbjednosnih službi su u posljednjim mjesecima pokazale su da ekstremisti mogu biti prijetnja političarima koji se kandiduju na predstojećim predsjedničkim i kongresnim izborima.

Direktor FBI Christopher Wray​je u septembru upozorio da njegova agencija sprovodi istrage o domaćim ekstremistima, rasistima i antifašistima. FBI je početkom 2020. počeo da prati grupe koje žele da svrgnu vlade u određenim saveznim državama.

Šestorica uhapšenih – Adam Fox, Barry Croft, Ty Garbin, Kaleb Franks, Daniel Harris i Brandon Caserta​ – mogu da dobiju i kaznu doživotnog zatvora ako se dokaže da su htjeli da kidnapuju guvernerku.

Fox i Croft su razmatrali postavljanje bombi, a Fox je za to razmatrao lokacije ispod mosta na autoputu u Michiganu”, rekao je tužilac Andrew Birge​.

Fox je takođe ukazao da želi da kidnapuje guvernerku i da će je stavi pred sud zbog “izdaje”.

Sedmorica preostalih muškaraca, koji su članovi ekstremističke grupe Wolverine Watchmen optužena su za kršenje državnih zakona protiv teritorima i kovanja zavjere za kidnapovanje guvernerke.

Ta grupa je aktivna na Facebooku od novembra 2019. i propagira obuku za rukovanje vatrenim oružjem i pripremu za nasilno svrgavanje vlasti (“boogaloo”).

(Glas Amerike)

Podijeli

2 0 komentara

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku