hamburger-icon

Kliker.info

Ekspert za terorizam: Napad u Manchesteru bio planiran, djeca meta

Ekspert za terorizam: Napad u Manchesteru bio planiran, djeca meta

23 Maja
15:55 2017

Teroristički napad u areni u Mančesteru, u kojem su poginule 22 osobe, izveo je 23-godišnji Salman Abedi, saopštio je televizijski kanal CBS News. “CBS News može da potvrdi da je osumnjičeni za teroristiki napad u Mančesteru 23-godišnji Salman Abedi“, saopštio je televizijski kanal na svojoj Twitter stranici.

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je ranije da policija i bezbjednosne službe znaju identitet osumnjičenog bombaša-samoubice, koji je ubio 22 osobe na koncertu u Areni Mančester. Mejova je, obraćajući se novinarima ispred zvanične rezidencije u Dauning stritu, rekla da zvaničnici još nisu spremni da objave identitet napadača, prenosi Reuters.

Prema njenim riječima, napadač je sam izveo napad, ali još nije jasno da li mu je neko pomagao u pripremi napada. Britanska policija je u međuvremenu saopštila da je u Mančesteru uhapšen dvadesettrogodišnji muškarac koji se dovodi u vezu sa napadom.

Teroristički napad koji se sinoć desio ispred Mančester Arene, nakon koncerta Arijane Grande gdje su stradale 22 osobe bio je pažljivo planiran. Hamed El-Said, koji je professor na Manchester Univerzitetu i član UN-ove antiterorističke misije za Sky News je kazao da je bombaš samoubica targetirao djecu i omladinu.

“Znali su tačno šta rade. Ovo se nije desilo preko noći. Pripremali su se određen period, jer je ovo veliki napad. Ne može se desiti preko noći”, pojasnio je El-Said. On to potkrepljuje činjenicom da je napad imao dosta pogubnije posljednice nego da je izveden spontano, a podvukao je činjenicu da su se teroristi ponovo odmakli od noževa i počeli ponovo koristiti improvizovanim eksplozivom.

“Ovo je mnogo drugačije od napada koji je nedavno bio u Londonu, Francuskoj i Belgiji – gdje individualci nose oružje, napadaju ljude i bore se do kraja. Odavno nismo vidjeli ovakav napad na Zapadu. Mislim da zbog toga i traže lake mete”, rekao je El-Said za Sky News.

El-Said je kazao da je napadač pažljivo odabrao vrijeme napada, u vrijeme kada su ljudi odlazili kućama nakon koncerta, kada su se djeca nalazila sa roditeljima. “To vrijeme je idealno za teroristu”, kazao je El-Said, prenosi Russia Today.

(Kliker.info-NN)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku