hamburger-icon

Kliker.info

EK odlučila : Bosna i Hercegovina opet ostaje van bijele šengen liste za vize

EK odlučila : Bosna i Hercegovina opet ostaje van bijele šengen liste za vize

11 Maja
12:41 2009

Bosna i Hercegovina neće dobiti preporuku Evropske komisije (EK) za ukidanje viznog režima, tvrde "Avazovi" izvori u Briselu i dodaju da se takav stav nalazi u draftu izvještaja EK o napretku zemalja regiona ka bijeloj šengen listi, koji treba biti objavljen 18. maja.  U ovom izvještaju bit će pohvaljen napredak BiH, ali i istaknuto da nisu obavljeni zadaci koje je EU zahtijevala, niti su usvojeni svi neophodni zakoni. Naši sagovornici tvrde da izvještaj još nije u cijelosti izrađen, te da se o njemu unaprijed vode žestoke polemike među članovima Vijeća ministara EU, koji u konačnici trebaju donijeti odluku o tome koji zemljama će biti ukinute vize. Trenutno nema dileme samo kada je u pitanju Makedonija, koja će sigurno dobiti preporuku za ukidanje viza, slijede je Crna Gora te Srbija, o čijoj pozitivnoj preporuci ima rezervi, te BiH "koja za ovim zemljama kasni pola godine u ispunjavanju uvjeta". Ubjedljivo na kraju liste je Albanija, bez ikakvih šansi za skorije ukidanje viza jer nema sređenu kontrolu granica, nije obavila ni pripreme za biometriju, te gdje je znatan broj stanovnika bez lične karte.Izvještaj, koji će nositi i preporuke za ukidanje viza, bit će tema i posljednjeg ministarskog skupa pod češkim predsjedavanjem.

Najžešći zastupnici stava kako Srbiji treba progledati kroz prste i nagraditi je ukidanjem viza su Francuzi. Ali, stav Grčke i Italije pa i Austrije je da se u tom slučaju mora nagraditi i BiH, jer "u suprotnom Evropa sebi može napraviti problem – izazvati revolt građana BiH", a najviše Bošnjaka, "koji nemaju pasoše Hrvatske i Srbije za slobodno putovanje po EU". Iako se zemljama regiona poručuje da nema sistema spojenih posuda, te da će svaka bezvizni režim dobiti onda kad ispuni uvjete, bez obzira na to kojom brzinom ka tom cilju išli njeni susjedi, jasno je da je stvarnost potpuno suprotna. Dok se pitanje Srbije vezuje za BiH, ima i onih koji smatraju da ako se "progleda kroz prste" i Srbiji i BiH, ne smije Albanija sama ostati pod vizama.

Radna grupa EU za Balkan trebala bi o izvještaju o napretku raspravljati 25. maja, dok bi EK u junu trebala dati zvaničnu preporuku o ulasku određenih zemalja na bijelu šengen listu. To je i posljednji rok da BiH ispuni uvjete. Ako do juna stanje ostane nepromijenjeno, nema šansi da se nadamo skorijem ukidanju viza, bez obzira na to kakav stav Brisel bude imao prema našim susjedima.  Ključni uvjeti koji su preostali BiH na putu ka bezviznom režimu su usvajanje zakona o graničnoj kontroli, zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, zakona o antidiskriminaciji te set zakona u vezi s pitanjem oružja… Među neispunjenim uvjetima je i puna provedba policijske reforme, odnosno formiranje sedam policijskih tijela.    (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku