hamburger-icon

Kliker.info

Ejup Ganić : Za Srbiju, svako ko je branio BiH treba biti uhapšen

Ejup Ganić : Za Srbiju, svako ko je branio BiH treba biti uhapšen

26 Februara
14:20 2009

Pravosuđe Srbije raspisalo je crvene međunarodne potjernice za deset osoba iz BiH, među kojima su ratni članovi Predsjedništva BiH Ejup Ganić i Stjepan Kljuić, a zbog napada na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, u maju 1992. godine, javila je jučer Srna, pozivajući se na izvore u srbijanskom pravosuđu.
Saslušanje svjedoka
U izvodu iz krivične prijave navodi se da su Ganić i Kljuić, kao članovi Predsjedništva BiH, organizirali i naredili Jusufu Pušini i rahmetli Mustafi Hajrulahoviću da 3. maja 1992. godine napadnu kolonu bivše JNA, iako je bio postignut dogovor da se Komandi Druge oblasti JNA omogući da mirno napusti Sarajevo. Na taj način njih dvojica su, kako se navodi, neposredno učestvovali u ubijanju i ranjavanju više desetina pripadnika JNA, a u napadima su poginula 42, ranjena 73 pripadnika JNA, dok ih je 215 zarobljeno.Srbijanski izvori tvrde da Tužilaštvo za ratne zločine Srbije intenzivno radi na ovom predmetu i uskoro će saslušati još 30 svjedoka. Prema mišljenju većine naših sagovornika, ova potjernica otvara mogućnost da se po nalogu srbijanskog tužilaštva desi još jedan slučaj "Jurišić".U izjavi za "Dnevni avaz" Ganić je  jučer kazao da su na spisku Srba svi oni koji su branili BiH. – Naime, 2. maja 1992. godine izvršen je teroristički čin u kojem je kidnapovan predsjednik države, rahmetli Alija Izetbegović. Svi mi koji smo spašavali predsjednika, koji je bio simbol države, sada smo krivi što sve nije završilo onako kako je bilo planirano. Mislim da se ovaj proces odnosi na sve građane BiH, svih 200 hiljada boraca koji su aktivno branili ovu zemlju – rekao je Ganić.Prema njemu, "kad god se srpski političari optužuju za lopovluk, njihovi mediji lansiraju kontramjere da bi se smanjio pritisak". On zato cijeli slučaj smatra smiješnim.

Odbačene optužbe                   – Pojedinci iz srpske politike pokušavali su angažirati Haški tribunal na tom pitanju, ali sve optužnice protiv mene su odbačene. Za Srbiju, svako ko je branio našu zemlju treba biti uhapšen. Osim toga, Srbija ovakve priče lansira već godinama i to stalno uoči Dana nezavisnosti BiH i više ne obraćam pažnju na te stvari – rekao je Ganić. Kljujić nije želio komentirati raspisivanje potjernice protiv njega. Izjavio je tek da će razmotriti cijeli slučaj i angažirati advokata.
Jedino Bosna ostala da se napada
– Mislim da u Srbiji još nisu odustali od Miloševićevog plana. Srbija je drastično smanjena. Nema više Crne Gore, nema Kosova. Vojvodina stječe veću autonomiju, a u Hrvatskoj ih nema. Jedino je Bosna ostala da se napada – rekao je Ganić. (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku