hamburger-icon

Kliker.info

Ejup Ganić : “Srbija mora odluičiiti da li Dodik ima prolaz u Beogradu s tim idejama o otcjepljenju”

Ejup Ganić : “Srbija mora odluičiiti da li Dodik ima prolaz u Beogradu s tim idejama o otcjepljenju”

14 Maja
07:32 2015

cedaganicn1”Briselom dominiraju dva osjećaja. Ideja proširenja je jedan, a drugi je prihvatanje ideje da narodi koji teže ka EU su izgubili strpljenje. Moramo prepoznati svoj interes u Evropskoj Uniji. Istina je da mi EU nismo više prioritet”, bile su riječi su Čedomira Jovanovića u Pressingu na N1.O srpsko-bošnjačkom dijalogu u Pressingu N1 govorili su: srpski političar bosanskih korijena Čedomir Jovanović i bosanski političar i akademik, porijeklom iz Srbije, Ejup Ganić.

Koji su prvi problemi koji se moraju riješiti između Srba i Bošnjaka, i u Srbiji i u BiH, pitanje je koje je otvorilo Pressing sa gostima.

”Mislim da je svima jasno koji su početni problemi. To su problemi koji su se izbjegavali godinama. Prijedlozi rješenja između dva naroda. BiH mora biti funkcionalna država, to ona danas nije. To trpi Bosna, a taj scenario pravi velike probleme Srbiji”, kazao je Jovanović u uvodu.Ganić, s druge strane apostrofirao je važnost priključenja NATO-u, što je bila tema nastavka razgovora. ”Mi moramo osigurati da nema više konflikta. Kao što je premijer Vučić kazao, 100 godina smo živjeli zajedno, ali dešavala su se stradanja Bošnjaka. Moramo napraviti formulu u kojem se više takve stvari neće dešavati. Ključna stvar za mene jeste da obezbijedimo sigurnost ulaskom u NATO. Nama Srbija osporava članstvo u NATO. Beograd ne priznaje građansko glasanje, nego da etničke grupe glasaju. Time se vraćaju stvari na početak. Dok gospodin Vučić u Sarajevu fino govori, imamo situaciju da Milorad Dodik potpaljuje vatru. Srbija mora odluičiiti da li Dodik ima prolaz u Beogradu s tim idejama o otcjepljenju”, kazao je Ganić.

”Milorad Dodik je podložan utjecaju sredine u kojoj živi. Njegova ideja referenduma potpaljuje vatre, to je istina. Poenta je u stvaranju ideja koje će stvoriti klimu da toga ne bude”, replika je Jovanovića, apostrofirajući činjenicu da svim građanima na neki način mora biti podjenako dobro – kako Dodikove riječi ne bi imale utjecaja.

”Briselom dominiraju dva osjećaja. Ideja proširenja je jedan, a drugi je prihvatanje ideje da narodi koji teže ka EU su izgubili strpljenje. Moramo prepoznati svoj interes u Evropskoj Uniji. Istina je da mi EU nismo više prioritet.Ukrajina, grčka finansijska kriza. Evorpa nema više vremena na krvavo Kumanovo”, riječi su Čedomira Jovanovića.

”Ja ne znam niti jednu državu u Evropi koja je ušla u EU, a da nije postala članica NATO-a. Problem za region je što smo izgubili pravo puno vremena. Tu nema kompromisa. NATO je potreba i BiH, Srbiji, Kosova, Makedonije, Crne Gore. Nije tajna, svi žele da se dočepaju NATO-a. Potpaljivanje ideja referenduma pravi probleme Beogradu, a ne samo NATO-u”, dodao je.”Više od polovine Srba u BiH priželjkuje da naša zemlja uđe u NATO. Nikome više nije od sukoba. Neki u Srbiji kažu da ne žele u NATO jer kažu da ih je ta institucija bombardovala. Istina je da se svima ulazi u NATO. U Srbiji se dobar dio Bošnjaka ne osjeća sigurno, pogotovo nakon što ih je Milošević izbrisao kao konstitutivni narod. Ono što se nadam jeste da iza Vučićeve ideje stoji integralni stav Srbije. Nadam se da je izrastao u jednog demokratu. Srbija mora reći mlađim generacijama šta je bilo u ratu. A ne da to krije od srednjoškolaca i studenata”, nadovezao se Ejup Ganić.

Otvorena je tema o pregovaračima u srpsko-bošnjačkom dijalogu. Pitanje je bilo da li se može napraviti stogodišnji mir bez razjašnjavanja prijašnjih istina.

”Od istine se ne može pobjeći. U Srbiji su dešavanja u ratu stvar su koja se krije. Postoji nepoželjna istina. Došli smo do frapantnih podataka da su mlađe kategorije stanovinštva zapravo najradikalnije.  Dijelimo se po nacionalnim granicama u 21. vijeku. Ako Angela Merkel može reći da je Dan pobjede nad fašizmom zapravo dan oslobođenja Njemačke od nacizma, nemamo razloga da govorimo da u Srebrenici nije bio genocid. Srbija je isporučila i Karadžića i Mladića Haagu. Upućeni smo jedni na druge, a nema perspektive ako izbjegavamo sve što je loše u našim odnosima”.

Jovanović je dodao da je posljednih godina bio jako kritičan prema izjavama Milorada Dodika zbog činjenica da je svjestan gdje će to odvesti i Srbiju i Bosnu.Milošević je, kaže Jovanović, išao tim putem – i svima je jasno kako je to završilo.Da li je Vučić u pravu kada kaže da je u interesu Srbije da ima dobre odonse sa Bošnjacima, pitanje je upućeno Ganiću.

”Da li Vučić predstavlja široki spektar političkog uticaja u svojoj zemlji?” Pitao je Ganić, te nastavio: ”Dio Zapadnog Balkana postaje neka tampon zona. Nije bezbjedonosno riješena. od toga pati i Srbija, ali i Bosna najviše. Cilj svima nam je da bolje živimo. To nas treba ujediniti. Mi smo nažalost, Bošnjaci i Srbi su bili dva najbliža naroda. Ako smo gdje pogriješili, to je bilo zbog loše procjene. Jovanović je s druge strane pitan kako gleda na put koji je prošao incijator ideje o srpsko-bošnjačkom dijalogu, jer je prošao put od radikala koji je prijetio nestankom Bošnjaka – do medijatora da rata ne bude.

”To je argument koji treba da ulije samopouzdanje. Nije bilo lako u vrijeme kada je iznosio svoje stavove. Međutim obala na koju je prešao je dobra. To su stvari koje mijenjaju društvo. Kada neko koga opišete kao nacionalistu, pređe na drugu stranu, ja tu nalazim ličnu satisfakciju, i dokaz da sebe ne posmatramo kao idealiste – i daje nam snagu da mijenjamo stvari u mjestima gdje živimo. Ako on to može uraditi, možemo svi. Ja vjerujem da to mogu lideri u RS-u poput Dodika uraditi istu stvar”.

Koliko pomenutom dijalogu mogu naškoditi Dodikove izjave o referendumu, pitani su gosti.

”Sve bi bilo bolje kada sami sebe ne bi saplitali. Mislim da je Vučić je sa svojim izjavama odgovorio Dodiku. Bitno je šta misli Beograd. On jako dobro zna da mi njegovu politiku smatramo kao ishitrenu. Nacionalizmom ne može sakriti lošu politiku koju je vodio. Ja ga se srećam drugačijeg, kada je optuživao SDS. On je danas sa svojim stavovima problem, ali to nije kurs kojim će se kretati Beograd u budućnosti”, odgovorio je Jovanović.

”Ja mislim da je Vučić u situaciji da realno pogleda u probleme. Dobro je da se mijenja, i njegova transformacija je pozitivna. Čini mi se ovako da Dodik prolazi lakše kod predsjednika Srbije, nego kod ostatka svijeta”, kazao je Ganić.

”Slažem se da je Srbija zgriješila u odnosu prema Sandžaku. Mada mislim da je danas dosta drugačiji odnos zvaničnog Beograda prema tom dijelu. Problemi koji su dolje su zapravo nemoć Beograda da se to riješi. Sandžak uvijek ima nekog političara u vrhu vlasti. Nacionalne tenzije su stvar prošlosti, jer se rješavaju problemi koji postoje. Sanžak je talac, pritistnut RS-om s jedne, Kosovom s druge, Crnom Gorom s treće strane, pa je to malo nezdravo. Beograd jeste često mijenjao prema tom dijelu, i danas je u raskoraku.

(Kliker.info-N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku