hamburger-icon

Kliker.info

Ehlimana Delalić : Čula sam da mi je muža ubio Bitići po Gašijevom nalogu

Ehlimana Delalić : Čula sam da mi je muža ubio Bitići po Gašijevom nalogu

13 Januara
06:33 2009

Saslušanjem šest svjedoka jučer je u Kantonalnom sudu u Sarajevu nastavljeno suđenje Muhamedu Ali Gašiju i ostalima optuženim da su se od 2004. godine pa sve do januara 2008. godine kao zločinačka grupa bavili prevarama, bespravnom gradnjom, pranjem novca i zelenaštvom.

Nervoza, problemi….Kao prvi svjedok jučer je saslušana Ehlimana Delalić, supruga ubijenog Ramiza Delalića. Svjedokinja je kazala kako su ona i njen suprug često imali manje svađe, koje su uglavnom bile rezultat problema kojima je Ramiz bio opterećen.– Oboje smo bili nervozni i opterećeni problemima. Stalno sam pratila djecu u školu, gledala da li nam je nešto postavljeno ispod automobila…Ramiz me je zvao po stotinu puta kada bih izašla na ulicu. Govorio mi je da se pazim Gašija i njegovih ljudi, kao i Kukana (Almir, op.a.). Sjećam se da mi je Ramiz prije tri godine, kada je bio u Turskoj rekao da je tamo došao Gaši i da hoće da ga ubiju. Pokušavali su neki da ih pomire, ali je on govorio : "Ehlimana, njima ne možeš vjerovati. Nikad nećemo biti mirni?!" – kazala je Ehlimana Delalić, istakavši da je njen preminuli suprug stalno nosio pancir.

Delalićeva je pojasnila da su ona i njen suprug imali bračnu krizu, tokom koje se Ramiz odselio od nje, ali je Ramiz, istakla je Delalićeva, svaki dan dolazio kod nje i njihovo dvoje djece. Za ubistvo svoga supruga, svjedokinja je saznala od prijeteljice.– Svi su mi rekli da je to po nalogu Muhameda Ali Gašija uradio Ljirim Bitići – naglasila je ona, istakavši da je Muhamed Ali Gaši vrijeđao govoreći joj da će je oženiti, te da su joj on i njegovi ljudi stalno bacali bombe i radili svašta?!Iskaz pred Vijećem Suda jučer je dala i Elmira Karahasanović, šef Odjela za biološka ispitivanja pri FMUP-u. Ona je kazala kako je od sarajevskog Tužilaštva dobila naredbu da iz stana Munibe Tutundžić, a koji je koristio Ljirim Bitrići izuzme predmete koji na sebi budu imali biološke tragove. Tako su na licu mjesta pronađeni muški sakao i cipele bijele boje, električna mašinica za šišanje, dva nožića za brijanje, britvica, sapun, četkica za zube i tene.

Biološki tragovi            Svi predmeti su, prema njenim riječima, proslijeđeni vještaku Rijadu Konjhodžiću na vještačenje DNA nalaza. Također su od Muhameda Ali Gašija uzeti krv i bris unutrašnjeg dijela obraza. Vještak Konjhodžić je tokom jučerašnjeg saslušanja kazao da je analizom tragova uzetih sa kragne sakoa i džepova sakoa utvrđeno da se podudaraju sa tragovima sa četkice za zube, odnosno da pripadaju istoj osobi. S druge strane je istakao da je utvrdio da se uzorak krvi uzet od Muhameda Ali Gašija i bris uzet sa cipela nađenih u stanu Tutundžićeve podudaraju, ali da pripadaju drugoj osobi. Optuženi Muhamed Ali Gaši je nakon svjedočenja Konjhodžića ustao i kazao kako poznaje vještaka i da on "te cipele ne bi obukao ni za 10.000 eura?!". S obzirom da je optuženi već imao jednu opomenu, predsjedavajuća Vijeća sutkinja Dalida Burzić je nakon toga naredila da se Gaši izvede iz sudnice.Inače, prvom dijelu jučerašnjeg suđenja prisustvovao je Amir Pašić Faćo, te nekoliko njegovih prijatelja. U momentu kada je sutkinja kazala da će suđenje na jedan sat, zbog Engina Prohe biti prekinuto, Pašić se obratio optuženima. Optuženi Muharem Čaušević je sutkinji prijavio da ih je Amir Pašić izvrijeđao.Suđenje se nastavlja danas, kada će biti saslušana četiri svjedoka, među kojima će biti i Muhamed Ušanović.

Gaši tražio izlaz               Tokom jučerašnjeg suđenja optužba je saslušala i inspektora MUP-a Kantona Sarajevo, Fadila Zolotu, te Izudina Jahića, konobara UO "Habitue" i Nusreta Salčina, generalnog direktora "Sarajevotekstila". Salčin je potvrdio da mu je u martu 2007. godine u kancelariju u Alipašinoj ulici dolazio Muhamed Ali Gaši, koji je zahtijevao da mu "Sarajevotekstil" ustupi jedan dio svog poslovnog prostora kako bi on mogao imati izlaz iz poslovnog prostora u Šenoinoj ulici. Svjedok mu je objasnio da on i ostali dioničari "Sarajevotekstila” nemaju s tim ništa jer su oni samo korisnici. Na to mu je Gaši uputio niz prijetnji.

Proho sposoban da prati suđenje               Prije nego je optužba počela sa ispitivanjem svjedoka, predsjedavajuća Vijeća sutkinja Dalida Burzić je zatražila od vještaka Abdulaha Kučukalića da iznese nalaz tima vještaka koji je trebao da utvrdi da li je Engin Proho sposoban da prati suđenje. Doktor Kučukalić je kazao da je utvrđeno da kod Prohe nema znakova psihotičnosti, ali da je tim ljekara, na čijem je čelu bio on, mišljenja da Proho boluje od epilepsije, te da može učestvovati na suđenju, kao i odgovarati na postavljena pitanja. Vještak je istakao da suđenje treba ograničiti na dva sata nakon čega bi se trebala napraviti pauza od pola sata.  (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku