hamburger-icon

Kliker.info

Edibi-Bakiri Trbonja-Kapić uručen orden počasne pripadnice Reda Britanskog Carstva

Edibi-Bakiri Trbonja-Kapić uručen orden počasne pripadnice Reda Britanskog Carstva

24 Oktobra
08:42 2019

Ediba-Bakira Trbonja-Kapić dobitnica je ordena počasne pripadnice najizvrsnijeg Reda Britanskog Carstva (MBE) koji joj je, u ime Njenog veličanstva Kraljice Elizabete II, uručio ambasador Matthew Field na današnjoj svečanosti u Sarajevu. Ovo prestižno priznanje, Ediba je primila za svoj rad u Britanskoj ambasadi u BiH, ali i za rad na unapređenju odnosa Ujedinjenog Kraljevstva i BiH. Počasni MBE se dodjeljuje nebritanskim državljanima za njihov rad od značaja za Ujedinjeno Kraljevstvo.

image
ORDEN JE U IME NJENOG VELIČANSTVA KRALJICE ELIZABETE II URUČIO AMBASADOR MATTHEW FIELD/DIDIER TORCHE

Ediba-Bakira Trbonja-Kapić je rođena Stočanka koja posljednjih 12 godina radi u Britanskoj ambasadi u Sarajevu kao šefica kabineta britanskog ambasadora. Prije toga je radila za Evropsku uniju, Ujedinjene nacije i druge međunarodne organizacije u BiH. Ona se zahvalila na ukazanoj časti, istaknuvši da je ovo veliko priznanje za sav njen trud i rad.

– Ovo priznanje je velika čast i podstrek za nastavak rada. Privilegija je raditi u okruženju kakvo je Britanska ambasada, sa ljudima i stručnjacima koji, osim što savjesno rade svoj posao, svakodnevno rade i na dobrobiti BiH. Zaista sam okružena sjajnim ljudima koji me cijene, vole i poštuju, rekla je Trbonja-Kapić.

image
/DIDIER TORCHE

Ambasador Field je kazao da je u prethodnih 12 godina Ediba neumorno radila u Britanskoj ambasadi za dobrobit građana i Ujedinjenog Kraljevstva i BiH.

– Od kada sam prošle godine preuzeo ovu dužnost, vidio sam mnoge primjere njenog nesebičnog i posvećenog rada. Ediba svoj posao obavlja srcem i sa željom da usreći svoje sugrađane. Od organizovanja pomoći za ugroženu djecu širom BiH, do spektakularnog emotivnog podsjećanja na Olimpijadu ‘84 kada je pomogla Upravi Grada Sarajeva da Torvill i Dean ponovo otkližu svoj Bolero u Sarajevu. Ediba sa podjednakom pažnjom i empatijom razgovara sa preživjelim i porodicama stradalih u konfliktu dok iznose svoja potresna iskustva, kao i sa visokim zvaničnicima, članovima kraljevske porodice, pa i holivudskim zvijezdama. Veoma sam joj zahvalan na svemu što čini kako bi unaprijedlili odnose između UK i BiH, rekao je Field.

Svečanosti su prisustvovali Edibina porodica, prijatelji i kolege, kao i premijer Federacije BiH Fadil Novalić, potpredsjednik FBiH Milan Dunović, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, premijer KS-a Edin Forto i drugi gosti.

(Oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku