hamburger-icon

Kliker.info

Edi Rama u intervjuu za Politico :Unija Albanije i Kosova ako propadne put u EU

Edi Rama u intervjuu za Politico :Unija Albanije i Kosova ako propadne put u EU

18 Aprila
16:30 2017

Unija između  i Kosova se ne može odbaciti ukoliko šanse za članstvo u Evropskoj uniji za države Zapadnog Balkana budu sve slabije, kazao je albanski premijer Edi Rama u intervjuu za Politico, gdje je govorio i o krizi u susjednoj Makedoniji, te izborima u njegovoj državi.

Istakao je kako Evropi prijeti „noćna mora“ da Balkan „poludi“ ukoliko se obustave procesi eurointegracija na ovom području jer ova regija može postati „siva zona u kojoj drugi faktori imaju više utjecaja od EU-a“.

Na pitanje da li odbacuje mogućnost unije sa Kosovom, Rama odgovara:

„Ne. Jedini način da Balkan ostane ovako miran i u stanju saradnje jeste održavanje otvorenim puta ka EU. Niko ne voli da se okrene sebi i traži manje saveze, svako voli biti dio veće unije. No, ukoliko nema nade, nema perspektive, nema prostora, naravno – dolazi do manjih saveza.“

Generacije bez rata

Mnogi strahuju kako bi unija Kosova i Albanije izazvala nove nemire na Balkanu koji je krajem prošlog stoljeća bio poprište nekoliko ratova. Politico navodi kako bi naročito ranjive bile Bosna i Hercegovina i Makedonija, u slučaju novih prekrajanja granica.

Rama ističe kako unija sa Kosovom „nije moja želja, već je to moguća alternativa ukoliko se vrata EU-a zatvore“.

„Postoji manjak razumijevanja i vizije, ne shvata se kako regija treba Evropu, ali i kako Evropa treba ovu regiju kako bi bila sigurna. Kako Unija može biti sigurna ako Balkan poludi? Kako EU može sebi dozvoliti da u srcu ima sivu zonu gdje drugi akteri imaju veći utjecaj od nje same? Ovo je besmislica u smislu sigurnosti“, dodaje šef albanske Vlade.

„Danas u Evropi imate generaciju koja nije vidjela nijedan rat. Mi smo na Balkanu generacija koja je vidjela ratove i shvata situaciju.“

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku