hamburger-icon

Kliker.info

Edhem Bičakčić : SDA je izabrala svoje kandidate, ali “nikad ništa nije definitvno”

Edhem Bičakčić : SDA je izabrala svoje kandidate, ali “nikad ništa nije definitvno”

22 Marta
04:39 2009

Edhem Bičakčić, predsjednik Sabora Islamske zajednice BiH i predsjednik Nadzornog odbora Elektroprivrede BiH ostavio je otvorenom mogućnost da se kandiduje za predsjednika SDA BiH. U intervju za  FTV na pitanje da li postoji mogućnost da postane predsjednik SDA, on je rekao da je SDA izabrala svoje kandidate, ali da "nikad ništa nije definitvno".Bičakčić kaže da mu godi izjava Kerima Lučarevića i njegov izbor Edhema Bičakčića – između Sulejmana Tihića i Bakira Izetbegovića – da bude predsjednik SDA. U ovom trenutku Bičakčić ne želi biti kandidat za predsjednika SDA iz više razloga – između ostalog, preveliki je utjecaj međunarodne zajednice. Tihić, Izetbegović i Adnan Terzić su jaki kao kandidati za predsjednika SDA. Dobro je da će na Kongresu biti utakmica, da će se zadržati demokratski obol, kaže Bičakčić. Njegov je stav da su dva mandata svakome dovoljna.

Komentarišući izjavu reisa Mustafe ef. Cerića da budući predsjednik SDA mora biti lijep, mudar i imati background – Bičakčić smatra kako svi imaju pravo govoriti takve stvari. On tu ne vidi miješanje IZ-a u izbor. Miješanje vjerskih zajednica u politiku nije dobro, ali je to stvar političkih partija koje ponekad ostavljaju prazan prostor.Dijalog između medija i IZ-a mora postojati. Ako ne postoji, greška je kod obje strane, smatra Bičakčić. Kampanja protiv osnovnih vrijednosti unutar IZ-a je imala i političke konotacije. Krenulo je sa Deda Mrazom, nastavilo sa vrtićima, pa preko zgrade Rijaseta i na kraju je došla presuda u Gluhoj Bukovici. Kampanja nije bila potrebna, a sama kritika ne mora biti loša, kaže Bičakčić.Kritika izgradnje sjedišta Rijaseta nije islamofobija, ali iznenađuje da i takva stvar nekome smeta. Islamofobije u Evropi ima više nego u BiH. Potpuno je priodno da IZ ima zgradu svojih institucija. Ona neće posegnuti za sredstvima građana, poreskim sredstvima… Gradit će se na osnovu dobrovoljnih priloga, donacija i neće nikoga ugroziti, a u samoj realizaciji projekta radit će domaće firme, pojašnjava i dodaje kako nije posao IZ-a da se bavi ekonomskim problemima. Stvari u društvu se ne bi popravile u slučaju prestanka izgradnje, zaključuje on.

Način na koji se kritikovao slučaj Gluhe Bukovice ima elemente islamofobije. Advokati, pak, nisu bili potrebni na takvim događajima, reakcija je gosta Dnevnika D na činjenicu da je reis na press-konferenciji sjedio s advokatom osuđenog hodže. Reis, zapravo, nije trebao sjediti ni sa jednim advokatom, kaže Bičakčić.Ako se kaže da će u BiH biti otpušteno manje radnika nego u Zapadnoj Evropi – to nije nikakva utjeha jer je u BiH nizak stepen zaposlenosti. Naročito su ugroženi građevinski radnici, konstatuje Bičakčić. Ako je ostavka Vlade rješenje, onda to treba učiniti. Na kraju će se doći u poziciju kada će to biti traženo na ulicama, upozorava on. Vlada ima dobre namjere da radi u interesu Federacije, ali oni moraju biti realisti i dovesti troškove u sklad s prihodima. Prognoze o zaduženju i brzom kolapsu trebaju biti signal za odlučnu akciju. Zaduživanje kod komercijalnih banaka ja najgori potez. Ono neće ništa riješiti, samo će usložniti situaciju, smatra Bičakčić.

Nadzorni odbor Elektroprivrede BiH priprema šest velikih projekata – tri termoelektrane i tri hidroelektrane. Izgradnji ovoh objekata se želi pristupiti na osnovu vlastitih sredstava, kaže njegov predsjednik. Elektroprivreda može sama izgraditi objekte hidroelektrana. Vrlo brzo će biti završen projekt Hidroelektrane Vranduk, na Bosni, i vrlo brzo će se od Vlade zatražiti koncesija te pristupiti dobivanju ostale dokumentacije, pojašnjava on. Ne može se očekivati da Elektroprivreda odjednom počne graditi šest objekata. Za to nema dovoljno novca. Elektroprivreda može dobiti kredit i ići će takvim putem, kao i putem partnerstva, kaže on.Projekti ministra Heće nisu uspjeli jer je tu u pitanju politički sukob Stranke za BiH i SDA, koji se se natjecali za primat u ovim projektima. Zakoni o koncesijama i javnim nabavkama nisu bili ispoštovani u procedurama sa strateškim partnerima i to je stvorilo prostor da se u parlamentarnoj proceduri projekti ospore. Da su projekti uspjeli, zaključuje Bičakčić, zavladao bi veliki optimizam.  (Kliker.info-FTV)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku