hamburger-icon

Kliker.info

Dževad Karahasan : Već dvadeset godina idemo unazad, tonemo!

Dževad Karahasan : Već dvadeset godina idemo unazad, tonemo!

04 Septembra
07:08 2014

Karahasan7Međunarodna književna manifestacija s tradicijom od 1962. godine, 53. „Sarajevski dani poezije”, bit će održana od 24. do 28. septembra, sa zakašnjenjem od pet mjeseci. Tehnički i finansijski problemi spriječili su rukovodstvo Društva pisaca da jedan od najstarijih književnih festivala u Evropi upriliče u maju.

Simbolična podrška

– „Sarajevski dani poezije” će biti održani uprkos svim problemima, i gotovo je sigurno da ćemo imati sudionike iz Amerike, Slovenije, Srbije, Hrvatske, Švedske… Situacija u Društvu pisaca je dramatična. Za organizaciju jednog od, usuđujem se reći najuglednijih književnih festivala svijeta, dobili smo simboličnu podršku, da bih čak rekao kako su ministarstva kulture, odnosno institucije koje su nas pomogle, time htjele da nas uvrijede. Znate, to je onoliko pomoći koliko vam ne da da umrete, a ne dozvoljava da živite – pojasnio je velikan pisane riječi, uvaženi profesor i predsjednik Društva pisaca Dževad Karahasan.

Ističe da je, nasreću, iako već dvadeset godina idemo unazad, tonemo, “nada u bolje sutra vraški tvrdoglava”. Stoga će tim Društva pisaca tražiti puteve, rješenja kako da naprave uspješnije, zanimljivije, atraktivnije „Sarajevske dane poezije”. Budući da su, kako govori, „kultivirani ljudi smetnja pseudopolitičarima, jer su sposobni da samostalno misle, zbog čega nisu podložni manipulacijama”, pokušat će naći i sponzore.

– Problem je i što živimo u vremenu konzumerizma. To je praktično jedina religija ove epohe, a konzumentima, ljudima koji su spremni svoje duhovno biće svesti na konzumiranje, književnost je prilično daleka. Konzumenti vole dernek, dreku. Književnost poziva na mišljenje, književnost je tiha, tako da nije jednostavno naći zainteresirane ljude spremne da nama pomažu. Razmišljamo o tome da „Sarajevske dane poezije” promijenimo veoma diskretno, čuvajući sve ono dobro što nam je ta manifestacija ostavila u naslijeđe. Razmišljamo da od iduće godine imamo zemlju gosta, da dobitnik „Bosanskog stećka” uvijek bude iz te zemlje, koja bi u osnovi sve finansirala, ili dobrim dijelom pomogla – pojasnio je Karahasan.

Nakon djela “Sjeme smrti”, pisac nam je otkrio da će najesen predstaviti drugi dio trilogije o mistiku Omaru Hajamu (Hajjam), koje će biti naslovljeno s „Utjeha noćnog neba”.

Šokantne sličnosti

– Drugi dio je više epski. Nudi relativno široku sliku epohe u kojoj Hajam živi. Naravno, tu se posebno insistira na zapanjujućim, šokantnim sličnostima naše epohe s onom u kojoj je živio Hajam. Relativno iscrpno se slika nastanak, pojava, rođenje političkog terorizma, relativno iscrpno se slika raspad jedne velike kulture, neću reći sukob, koliko nesporazumi između ortodoksije i heterodoksije u pojedinim segmentima duhovnog života.

Naravno, usred svega toga stoji moj junak Omar Hajam koji pokušava razumjeti, objasniti, koji pokušava u svemu tome situirati svoj život. Želim vjerovati da će čitaocima drugi dio biti zanimljiviji od prvog dijela, koji je bio lijepo primljen na moju veliku radost. Uporedo radim na trećem dijelu s kojim sam, nažalost, opet u zakašnjenju. Kašnjenje je moja hronična bolest. Neko ima hronični bronhitis, ja imam hronično kašnjenje – našalio se književnik.

Posla ne manjka, snage vazda

– U mojoj ladici su se već nagomilale tolike teme, toliki dopola urađeni, nekada čak do dvije trećine urađeni poslovi da istinu govoreći ja već s nestrpljenjem i sam čekam završetak Hajama, da bi se posvetio budućim knjigama. Jedna je lijepa historijska priča iz Sarajeva u 17. stoljeću s junakom našim velikim Fra Matijom Divkovićem. Tu je priča koja će se, ako Bog da, zvati „Doba velike slobode”, jedna uzbudljiva dramatična priča iz vremena opsade Sarajeva u ovom ratu 92.- 95. Tu je i knjiga poetološka studija o hronotopu koja je dijelom objavljena na njemačkom, na našem još nije jer je nisam završio onako kako bih je želio završiti. Posla mi, nažalost, nimalo ne manjka, snage vazda – dodao je Karahasan.  (Kliker.info-Avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku